Bota

Rreth 100 nxënës të helmuar në veri të Afganistanit

Gati 100 nxënës, kryesisht vajza, janë helmuar në provincën veriore Sar-e-Pul në Afganistan, ka thënë një zyrtar lokal. Dyshohet se helmimi ka ndodhur përgjatë fundjavës në dy shkolla.

Shtatë mësuese, një mësues dhe një mirëmbajtës i shkollës, kanë qenë në mesin e të helmuarve, kanë thënë autoritetet.

Gjendja shëndetësore e nxënësve është e mirë. Disa janë përballur me lodhje dhe vështirësi në frymëmarrje.

Zyrtarët në shkolla dyshojnë se mund të jetë përdorur një substancë nëpër klasa, që ka shkaktuar astmë, dhe rrjedhje hunde.

Ende askush nuk është arrestuar lidhur me incidentin.

Prej kthimit në pushtet, në gusht të vitit 2021, talibanët kanë nisur të zbatojnë rregullore dhe ligje të ashpra, përfshirë ndalesën ndaj grave dhe vajzave në shkollim, pas klasës së gjashtë.

Pavarësisht presionit kombëtar dhe ndërkombëtar, talibanët nuk kanë thënë se do t’i rihapin shkollat për vajzat.

Ende asnjë qeveri në botë nuk e ka njohur Qeverinë në krye me talibanët në Afganistan.