Fashion

Si të gjeni korsinë e stilit tuaj dhe t’i përmbaheni asaj?

Nëse tendencat e veshjeve për meshkuj janë një cikël, atëherë rrotat mund të jenë hequr. Gjatë 12 muajve të fundit, falë hapësirës sonë kolektive që u harrua nga TikTok, ne kemi parë gjithçka nga blokecore te baletcore, nga cottagecore te clowncore dhe madje edhe një rikthim të shkurtër në goblincore. Pastaj, për t’i bashkuar të gjithë, ishte “namecore”  tendenca e vazhdueshme për tendencat e reja. Ndiheni ende të rraskapitur?

Sigurisht, mund të jetë argëtuese të provosh diçka të re, por ka diçka bindëse në zgjedhjen për të injoruar risitë më të fundit në favor të zhvillimit të një qasjeje të qëndrueshme dhe të konsideruar për t’u veshur. Pra, ne kemi mbledhur së bashku një kast burrash që bëjnë pikërisht këtë: qoftë përmes mbledhjes së veshjeve të punës vintage apo veshjes së veshjeve të teknologjisë së lartë Gorp, këta njerëz të gjithë kanë një ide të qartë se çfarë funksionon për ta. Dhe jini të sigurt se nuk është asgjë “thelbësore”.

1. Z. Lewis Dalton Gilbert, kurator dhe konsulent arti

Z. Lewis Dalton Gilbert thotë:

Unë do të thosha se veshjet e mia janë minimale, por veshjet e mia nuk janë. Kam shumë gjëra. Por është e qartë, dhe unë kam vetëm gjëra për të cilat mendoj se dua ose më duhen ose kam një qëllim. Nuk kam asgjë brenda që mendoj se mund ta vesh për diçka në vitin 2024. Kam një gardërobë mjaft të konsiderueshme.

Për Gilbert, garderoba e tij “e konsiderueshme” është e mbushur me pjesë minimaliste në një gamë ngjyrash të zezë, të bardhë dhe disa xhins blu, pothuajse pa asnjë logo në dukje. Ndërsa kjo mund të tingëllojë shtrënguese, Gilbert gjen ende hapësirë për eksperimente dhe shumëllojshmëri brenda stilit personal. “Unë prirem të luaj me siluetën dhe teksturën,” thotë ai, duke eksploruar ato dallime delikate për të krijuar veshje.

Aderimi i Gilbert ndaj një estetike të caktuar paraqet sfida, veçanërisht kur sendet që ai pëlqen pantallonat e zeza me këmbë të gjera, për shembull janë më pak të njohura. Ai thotë:

Shumë nga zakonet e mia të blerjes po kërkojnë të përsërisin gjërat që kam, të cilat i dua dhe që dua një tjetër. Nuk është e rrallë që unë do të blej shumëfish të të njëjtave gjëra, qofshin pantallona, xhaketa apo çfarëdo qoftë. Bëhet fjalë për qëndrueshmëri. Më duhet të kaloj nëpër faqet e internetit ku mund t’i gjeni ato gjëra. Ai bëhet një mision. Është shpërblyese kur gjen atë gjë që ke dashur dhe e di që nuk do të ketë shumë njerëz të tjerë që e kanë atë ose nëse ke kërkuar për një pjesë të caktuar për një kohë të gjatë dhe pastaj e gjen. Por mund të jetë shumë frustruese nëse keni diçka në mendjen tuaj dhe nuk jeni as të sigurt se ekziston.

2. Z. Atsushi Hasegawa, drejtor kreativ

Marrëdhënia e Atsushi Hasegawa me modën shkon deri në vitet 1980, kur ai ishte një shok klase me stilistët e famshëm Nigo dhe Z. Jun Takahashi në Kolegjin e Modës Bunka të Tokios. Që atëherë, ai ka kaluar më shumë se dy dekada në Evropë, duke jetuar në Paris dhe MB. Me gjithë ndryshimet në jetën e tij, stili i tij është formuar gjithmonë nga të njëjtat elementë. Ai thotë:

Unë kam qenë gjithmonë DJing, fluturoj duke peshkuar me miqtë dhe më pas duke dizajnuar. Ato janë tre shtylla që nuk kanë ndryshuar që kur isha 16 ose 17 vjeç. Mënyra ime e jetesës nuk ka ndryshuar dhe mënyra se si po mendoj për veshjet e mia nuk ka ndryshuar. Në periudha të ndryshme, ekuilibri midis tre shtyllave ka ndryshuar dhe, gjithnjë e më shumë, dobia dhe praktika e kërkuar për një jetë të kaluar në peshkim ka luajtur më shumë një rol.

“Unë kam mendjen e një koleksionisti,” thotë Hasegawa, duke treguar koleksionin e tij të jelekëve të peshkimit ose veshjet e punës franceze të cilësisë së mirë që ai zbuloi gjatë udhëtimeve rekord gërmimi në tregjet e të përdorurave në të gjithë vendin. Megjithëse Hasegawa zgjedh të mos ndjekë trendet, ndonjëherë veshjet e tij të dashura të punës vintage ose pajisjet e peshkimit ngrihen nga një audiencë e re. Ai kujton:

Të gjithë filluan të vishnin pallto pune franceze blu ose indigo japoneze rreth 10 vjet më parë. Kur ndodhin këto tendenca të mëdha, unë përpiqem të tërhiqem, të hyj në gardërobën time dhe të gjej diçka që njerëzit e tjerë nuk e veshin. E di që nuk kam nevojë ta bëj këtë në moshën time, por është pjesë e imja. Vajzat e mia adoleshente kanë filluar të kuptojnë vlerën e rrobave të mia, kështu që ato hyjnë në gardërobën time dhe më vjedhin rrobat.

3. Z. Junyin Gibson, menaxher marketingu

Në vend që të shikojë tendencat aktuale për frymëzim, Z. Junyin Gibson përfshin referenca të ndryshme nga e gjithë jeta e tij në stilin e tij. Të gjithë këta elementë, nga muzika dhe nënkulturat në të cilat ai ishte duke u rritur në Hong Kong, deri te puna e tij aktuale me veshjet e meshkujve britanikë Drake’s shkrihen së bashku për të ndikuar në mënyrën se si vishet Gibson. Junyin thotë:

Të gjithë janë rritur ndryshe, të gjithë kanë ndikime të ndryshme, të gjithë kanë hobi të ndryshme. Unë mendoj se gjërat që ju vishni dhe me të cilat e rrethoni veten janë një ndikim i kësaj. Unë kam pasur gjithmonë një dashuri për gjërat e punuara mirë, veshjet e punuara mirë, objektet e punuara mirë.

Krahas rrobaqepësisë, stili personal i Gibson formësohet edhe nga gjërat rreth tij. Në vend që të identifikohet me një zhanër apo stil të caktuar, ai preferon të fokusohet në artikuj individualë që i pëlqejnë. Ai shprehet:

Unë nuk përpiqem të ndjek trendet. Për mua, ajo që është vërtet e rëndësishme është të gjesh gjërat që të pëlqejnë. Zakonisht dashurohem me diçka dhe e vendos në gardërobën time. Është e çrregullt, por janë gjëra që më pëlqejnë dhe mendoj se funksionojnë së bashku. Mund të jetë po aq bazë sa bluza e bardhë perfekte ose mund të jenë pantallona japoneze me dy gjunjë të ngjyrosura me ngjyrë indigo, të bëra 20 vjet më parë, të cilat janë veshur dhe stërveshur.

4. Z. Oisín Ruben, stilist

Ndërsa veshja e zotit Oisín Ruben është gjithmonë funksionale dhe praktike, ai fillimisht iu afrua botës së jashtme nga një drejtim estetik. Ai kujton:

 Që kur isha fëmijë, gjithmonë më kanë pëlqyer stilet e lavdeve të viteve 1990.  Ndërsa u rrita, e gjeta veten duke kërkuar gjithmonë guaska të vjetra dhe kapele malore dhe më pas fillova të shikoja se çfarë vishnin skauserët në Glastonbury.

Megjithatë, me kalimin e kohës, Ruben filloi të përdorte mirë veshjet e tij të forta dhe teknike. Ndërsa dikur diktohej nga referencat e arkivave, tani vishej në ekspedita të gjata ecjeje ose në kampingje. Kjo i dha stilit personal të Rubenit një kuptim të ri. Ruben shton:

Veshjet teknike dikur ishin shumë më tepër një aspekt estetik i jetës sime. Në vitet e fundit, kam zbuluar se është bërë një gjë jetike. Për mua, ka kuptim të investoj në pajisjen më të mirë të mundshme, sepse do të mbështetem në të kur kushtet të kthehen në më të këqijat.

Për Rubenin, prakticiteti i veshjes së tij, i kombinuar me konsideratat e tij estetike, hyn në thelbin e stilit të tij personal dhe rolit që luajnë rrobat e tij në jetën e tij. Ai vazhdon:

Veshja duhet të jetë një mjet funksioni po aq sa shprehja e asaj që jeni, dhe veshja ime është një ekuilibër i përsosur midis të dyjave. Jam mirënjohës që mund të bëj gjërat që bëj, veçanërisht kur kombinoj punën dhe aventurën. Të qenit jashtë mund të jetë gjithashtu disa nga periudhat kohore më frymëzuese, veçanërisht kur mund ta kaloni atë me njerëzit afër jush.

5. Z. Mark Anthony Bradley, stilist

Mark Anthony Bradley ka qenë gjithmonë i frymëzuar nga nënkulturat ikonike, por janë modelet e viteve 1960 ato që duket më e madhe për të. Stilisti thotë:

Kjo do të jetë gjithmonë një pjesë e imja. Më pëlqen etika e asaj që ata ishin rreth. Fjala “mods” është një shkurtim i modernistëve, kështu që modernistët modernë do të kishin një këndvështrim tjetër.

Për Bradley-n, kjo etikë është edhe mënyra se si ai i qaset stilit të tij. Referencat historike janë të rëndësishme, qofshin ato nga filmat e tij, revistat apo lëvizjet e ndryshme. Por dhënia e tyre “rregullime të buta”, siç i quan Bradley, është thelbësore. Ai thotë:

Më pëlqen një look klasik, por është e rëndësishme ta çojmë përpara. Unë nuk jam një tifoz i madh i riprodhimit të asaj që ka qenë, kështu që duhet të përpiqem të marr atë pamje retrospektive dhe ta rishpik atë në një mënyrë progresive.

Bradley ia atribuon këtë qasje një “ndjeshmërie kameleoni” që e sheh atë të injektojë estetikën e tij klasike me një përzierje të larmishme referencash dhe ndikimesh. Stili që rezulton është një pasqyrim i personalitetit të Bradley dhe interesave të tij. Anthony përfundon:

Përpiqem të bashkoj gjërat që pasqyrojnë mua, personalitetin tim dhe mënyrën se si e shikoj jetën. Mendoj se është e rëndësishme që të gjithë të shfaqin individualitetin e tyre dhe kjo është ajo që unë përpiqem të bëj.