Auto & Moto

Si të rrisni ndjeshëm fuqinë e motorit të makinës suaj!

Gjithçka që duhet të bëni për të rritur fuqinë e motorit është të zvogëloni sasinë e vajit. Sigurisht, kjo lëvizje bie ndesh me sensin dhe gjithçka që kemi mësuar në lidhje me rolet thelbësore të vajit në motor, por funksionon dhe një test specifik tregon deri në çfarë mase.

Oil Geek në YouTube publikoi një test motori dyno me sasi të ndryshme vaji. Testi u krye në bashkëpunim me Ben Strader nga shkolla teknike private EFI University dhe motori Chevrolet V8 iu nënshtrua testit.

Ato fillojnë me një sasi minimale vaji, kështu që nuk është çudi që presioni është i ulët. Sidoqoftë, pajisja matëse tregon një fuqi maksimale deri në 649 HP (dhe 617 Nm). Ata shtojnë vaj dhe presioni në motor rritet në një nivel të pranueshëm, por fuqia bie në 630 kuaj/fuqi.

Së fundmi, me sasinë e deklaruar të vajit, fuqia e motorit arrin 569 kuaj/fuqi (dhe 559 Nm), që është rreth 10% më pak se vlera fillestare. Ky test tregon se ulja e nivelit të vajit me të vërtetë ndikon më shumë në fuqinë e motorit, por kjo metodë ende përdoret vetëm për punë të shkurtra, ku ndodhin ngarkesa afatshkurtra.