Bota Tech

Studim/Cili do të jetë fati i sistemit tonë diellor?!

Një studim i ri që vëzhgon yjet xhuxh të bardhë ka zbuluar se sistemi ynë diellor mund të vdesë duke u grimcuar në pluhur. Zbulimi vjen nga shkencëtarët nga Universiteti i Warwick dhe institucione të tjera, të cilët vëzhguan ecurinë e asteroidëve, hënave dhe planetëve që kalojnë pranë xhuxhëve të bardhë.

Një xhuxh i bardhë formohet kur yjet si Dielli shterojnë të gjithë energjinë e tyre dhe nxjerrin pjesën më të madhe të materialit të tyre të jashtëm, duke krijuar një mjegullnajë planetare me vetëm bërthamën e nxehtë të yllit të mbetur. Të prirur për të zbuluar se çfarë ndodh me sistemet planetare, si sistemi ynë diellor, kur yjet e tyre pritës bëhen xhuxh të bardhë, studiuesit analizuan tranzitet, të njohura si uljet në shkëlqimin e yjeve të shkaktuara nga objektet që kalojnë para tyre.

Ekipi vëzhgoi ndryshimet në shkëlqimin e yjeve gjatë 17 viteve, duke u fokusuar në tre xhuxha të bardhë të ndryshëm, të cilët të gjithë silleshin shumë ndryshe.

 

Ylli i tretë i studiuar nga ekipi ishte treguar nga Instituti i Teknologjisë në Masaçusets në 2015 se sillej në mënyrë të ngjashme me parashikimet teorike, me variacione të mëdha në numra, forma dhe thellësi tranzite. Megjithatë, në studimin më të fundit, tranzitët ishin zhdukur plotësisht.

Tranzitet e shkaktuara nga mbeturinat rezultojnë të jenë kaotike dhe të çrregullta, gjë që tregon se fati i trupave është, për fat të keq, jashtëzakonisht katastrofik dhe i dhunshëm. Dr. Amornrat Aungwerojwit nga Universiteti Naresuan, i cili drejtoi studimin, shpjegoi:

Studimi i mëparshëm kishte treguar se kur asteroidët, hënat dhe planetët u afrohen xhuxhëve të bardhë, graviteti i madh i këtyre yjeve i copëton këta trupa të vegjël planetarë në copa gjithnjë e më të vogla.

Ndërsa copat vazhdojnë të përplasen, ato përfundimisht bluhen në pluhur i cili më pas bie në xhuxhin e bardhë. Kur bëhet fjalë për fatin e sistemit tonë diellor, atëherë, profesori Boris Gaensicke i Departamentit të Fizikës në Universitetin e Warwick tha:

Lajmi i trishtë është se Toka ndoshta do të gëlltitet nga një Diell që zgjerohet, përpara saj, bëhet një xhuxh i bardhë. Për pjesën tjetër të sistemit diellor, disa nga asteroidët e vendosur midis Marsit dhe Jupiterit, dhe ndoshta disa nga hënat e Jupiterit mund të zhvendosen dhe të udhëtojnë mjaft afër xhuxhit të bardhë eventual për t’iu nënshtruar procesit të copëtimit që kemi hetuar.