Botë e Çuditshme Food & Drink

Zbuloni se si ushqeheshin fëmijët para kohës moderne!

Në çdo treg ka mijëra lloje të ndryshme ushqimesh për fëmijët. Ushqimet e gatshme për fëmijë sapo kanë hyrë në jetën tonë. Por, lind pyetja, si ushqeheshin fëmijët para kohës moderne? Në kohët e lashta mundësitë nuk ishin aq të gjera, pasi mijëra foshnja vdiqën nga shumë sëmundje të pashpjegueshme dhe shumë gra vdiqën gjatë lindjes, ndërsa foshnjat e tyre patën nevojë për kujdes.

Gratë që nuk ishin në gjendje të ushqenin me gji ose nuk kishin akses tek infermieret e lagura, shpesh i drejtoheshin qumështit të kafshëve për të ushqyer foshnjat e tyre. Në fakt, kjo ishte forma më e zakonshme e të ushqyerit artificial deri në fund të shekullit të 19-të. Ndërsa shumica e prindërve përdornin qumështin e lopës, përdorej edhe qumështi i dhisë, gomarit, devesë, kalit, derrit dhe deles, në varësi të asaj që kishte në dispozicion.

Shkenca studioi qumështin e gjirit më nga afër dhe u përpoq të imitonte këtë substancë. Në vitin 1865, u lançua ushqimi i parë për fëmijë në botë, i ndjekur nga ushqimi për fëmijë Nestle në 1867. Në 1883, kishte të paktën 27 marka të formulës për foshnjat. Edhe pse këto mund ta shëndoshin një fëmijë, shpesh atyre u mungonin disa vitamina të nevojshme për shëndetin e foshnjave. Ushqimet për fëmijë kanë bërë një rrugë të gjatë përpara se të bëhen forma e dobishme dhe ushqyese që ato janë sot.

Ne të gjithë duam që fëmijët tanë të jenë të lumtur dhe të ushqyer mirë. Por prindërimi mund të jetë punë e vështirë dhe me ‘mumfluencers’ që bllokojnë burimet tuaja të mediave sociale, mund të jetë e vështirë të dihet nëse ajo që po bëni është e drejtë. Të kujdesesh për një të vogël është një udhëtim, veçanërisht kur bëhet fjalë për oraret e vakteve dhe një ekspert ka thënë se ne mund të bëjmë disa gabime kur bëhet fjalë për dietën e tyre.