Lifestyle

Ndikimi pozitiv që ka shikimi i komedisë në shëndetin tonë!

Psikologët zhyten thellë në atë se si shikimi i komedisë ndikon në trurin tonë, shëndetin dhe cilësinë e jetës. A janë komeditë të mira për ne? Si ndikon shikimi i një komedie në shëndetin tonë mendor dhe fizik? Për përgjigje, ne i drejtohemi psikologëve dhe ekspertëve në fushën e medias, shëndetit dhe mirëqenies dhe psikoterapisë.

Për shkak se ka shumë lloje të ndryshme humori, nga loja e fjalëve dhe vetë-përçmimi deri te humori i zymtë dhe i errët, mënyra se si komeditë dhe humori regjistrohen në trurin tonë mund të ndryshojnë, duke e bërë aktivitetin neuronal në përgjigje të tij shumë kompleks, shpjegon psikologia mediatik Dr. Pamela B. Rutledge, drejtoreshë e Qendrës Kërkimore të Psikologjisë Mediatike në Kaliforni, si dhe pedagoge në programin e psikologjisë së medias në Universitetin Fielding Graduate.

Ajo thotë se shumë rajone të trurit, duke përfshirë komponentët njohës dhe afektivë, janë të përfshirë në identifikimin e shkëputjes sociale që e bën diçka qesharake.

Njohja është e nevojshme për të ‘marrë’ shakanë, dhe emocioni është i përfshirë në shijimin e humorit dhe prodhimin e përgjigjeve të brendshme, të tilla si buzëqeshja ose e qeshura.

Rajone të ndryshme të trurit aktivizohen në varësi të llojit të humorit që përpunon.

Për shembull, lobi frontal, për të përpunuar informacionin, zonat që bazohen në përvojën e mësuar dhe aktivitetet motorike të drejtpërdrejta, të tilla si e qeshura dhe qendra emocionale për të vlerësuar kënaqësinë dhe për të shkaktuar shpërblimin që vjen nga vija e grushtit.

“Është një ilaç i rëndësishëm,” thotë ajo.

Realiteti është se ne e dimë nëse po marrim depresion klinik ose ankth ose pagjumësi, ne kemi nevojë për lloje të tjera trajtimesh. Pra, vetëm e qeshura nuk do ta zgjidhë atë, por është një nga ato që është më e arritshme në baza ditore. Ajo që ne dimë është se komedia dhe përmbajtja emocionuese me të vërtetë kanë shumë ndikime pozitive në shëndetin tonë emocional dhe gjithashtu në fiziologjinë tonë.