Health & Beauty Lifestyle

3 pyetjet e rëndësishme që duhet t’i bëni vetes gjatë të njëzetave!

Nuk është e pazakontë të ndihesh i humbur pas gjimnazit. Të njëzetat mund të jenë një nga dekadat më dërrmuese të jetës suaj. Një minutë ndiheni sikur jeni në rrugën e duhur, mund të përballeni me çdo pengesë që ju del përpara dhe e keni kuptuar plotësisht të rriteni dhe minutën tjetër papritmas pushoheni nga puna ose shoqja juaj e dhomës ju thotë se ajo po shkon në një qytet tjetër të jetë më afër të dashurit të saj.

Sekreti i ruajtur më së miri është se të njëzetat ndonjëherë janë sfiduese. Duke punuar me këtë grupmoshë për shumë vite si terapist dhe trajner i jetës, kam dëshmuar vetminë, konfuzionin dhe gamën e emocioneve që vijnë me një nga periudhat më të pasigurta në jetën tonë. Psikologia klinike Meg Jay, autore e Dekadës Përcaktuese, shkruan se “të njëzetat janë pika e ëmbël e zhvillimit” për të planifikuar jetën tuaj të ardhshme.

Presioni për të pasur sukses në një karrierë, marrëdhënie dhe gjetja e një ndjenje identiteti dhe qëllimi mund të ndikojë në shëndetin mendor. Shumë të rinj në moshë madhore përjetojnë ndjenja ankthi dhe depresioni gjatë të njëzetave të tyre. Ato janë koha e përsosur për të kryer një seri eksperimentesh të krijuara për t’ju lejuar të kuptoni se kush jeni, çfarë ka më shumë rëndësi për ju dhe pse. 3 pyetje thelbësore për t’i bërë vetes në të njëzetat:

1. Kush jam unë? (Çfarë i jep kuptim jetës sime?)

Bëni diçka që ju ndihmon të merrni një kapital identiteti duke investuar kohën dhe energjinë tuaj për të provuar mënyra të reja për të mësuar se kush dëshironi të jeni. Ndaloni së bërë justifikime dhe ndaloni të zvarriteni. Vitet njëzetë janë koha për të eksperimentuar. Hartoni këto eksperimente qëllimisht bazuar në atë që dëshironi të bëheni në fushat që kanë më shumë rëndësi për ju. Për shembull, në grupin tonë stërvitor të Girls Thrive Lab, grupi ynë 20-vjeçarësh mblidhet si gra të reja të përkushtuara ndaj rritjes dhe zhvillimit personal. Çdo seancë përqendrohet në atë se si ata mund të krijojnë jetët që parashikojnë për veten e tyre përmes ushtrimeve në menaxhimin e mendjes dhe psikologjinë pozitive.

2. Çfarë ka më shumë rëndësi për mua dhe pse? (Vendimmarrja e bazuar në vlera)

Është e nevojshme të eksploroni vlerat tuaja dhe t’i rishikoni ato periodikisht gjatë gjithë jetës tuaj, në mënyrë që të kuptoni më mirë se si zgjedhjet tuaja mund ose nuk mund të përputhen me to. Ky ndërgjegjësim do t’ju mundësojë të kuptoni më mirë se si vetvetja juaj reale përputhet me veten tuaj ideale ndërsa vazhdoni të eksploroni procesin e ndryshimit të qëllimshëm.

Vlerat tuaja thelbësore janë gjërat që kanë më shumë rëndësi për ju. Janë besime të brendshme që diktojnë se si duhet jetuar jeta dhe si duhet të sillen njerëzit. Vlerat japin drejtim dhe udhëheqin sjelljen duke hedhur dritë mbi atë që ka më shumë rëndësi. Mahatma Gandhi dikur tha se lumturia është kur ajo që mendon, ajo që thua dhe ajo që bën janë në harmoni.

3. Çfarë duhet të bëj? (Cili është qëllimi im në këtë moment të jetës sime)

Ardhja me një vizion për veten shkon paralelisht me të kuptuarit se çfarë doni të bëni me jetën tuaj në këtë kohë. Zbulimi i “qëllimit” të dikujt në jetë në thelb zbret në gjetjen e atyre një ose dy gjërave që janë më të mëdha se ju dhe më të mëdha se ata që ju rrethojnë. Nuk bëhet fjalë për ndonjë arritje të madhe, por thjesht për të gjetur një mënyrë për të kaluar kohën tuaj qëllimisht.

Pra, kur njerëzit thonë: “Çfarë duhet të bëj me jetën time?” ose, “Cili është qëllimi i jetës sime?” ajo që ata po pyesin në të vërtetë është: “Çfarë mund të bëj me kohën time që është e rëndësishme?” Për sa kohë që ju mund të identifikoni një drejtim kuptimplotë dhe se si do t’ju lejojë të bëni një ndryshim, ne e quajmë atë “qëllim”.