Health & Beauty Lifestyle

4 shenjat befasuese që tregojnë se fëmija juaj po konsumon cigare elektronike!

Si prindër, ju dëshironi vetëm më të mirën për fëmijën tuaj dhe kjo do të thotë gjithashtu ta ndaloni atë të bëjë gjëra që mund ta dëmtojnë atë. Ndërsa avullimi është pranuar si një mjet i dobishëm për të ndihmuar duhanpirësit të largojnë zakonet e tyre, cigaret elektronike nuk synohen të përdoren nga fëmijët. Megjithatë, kjo nuk i ka penguar ata të marrin në dorë produktet.

Zyrtari kryesor mjekësor i qeverisë, Chris Whitty, tha se Britania duhet të frenojë rritjen e fëmijëve që përdorin pajisjet. Ai tha se ndërsa ‘vapingu ka një rol të rëndësishëm për të ndihmuar duhanpirësit që janë të varur të heqin dorë nga duhani’, ai nuk duhet t’u tregtohet fëmijëve. Tani një studim i ri ka zbuluar se gati gjysma e prindërve thonë se do ta dinin nëse fëmija i tyre po avullonte. Ekspertët në Universitetin e Miçiganit pyetën 1325 prindër me fëmijë të moshës 11-18 vjeç.

Rezultatet treguan se 67 për qind e prindërve besonin se do ta dinin nëse fëmija i tyre do të pinte avull. Megjithatë, ekspertët thanë se shumë prindër nuk janë të vetëdijshëm se fëmija i tyre ka përdorur cigare elektronike. Ata zbuluan shenjat treguese që fëmija juaj mund ta ketë filluar këtë zakon.

1. Plagë në gojë

Bashkëdrejtoresha e sondazhit, Sarah Clark tha se avullimi mund të jetë i rrezikshëm për adoleshentët sepse ata përdorin nikotinë dhe kjo mund të bëhet problematike dhe e dëmshme për shëndetin e tyre. Raporti thotë se avullimi për një periudhë të gjatë kohore mund të çojë në shenja të dukshme fizike. Një mënyrë befasuese për të zbuluar nëse fëmija juaj po përdor produktet, është të shikoni nëse ka ndonjë plagë në gojë. Ekspertët thanë:

Irrituesit nga avujt mund të shkaktojnë sistemin imunitar, i cili mund të reagojë me plagë në gojë dhe kollë..

2. Rrathët poshtë syve

Për shkak të një kimikati në lëngun elektronik të quajtur propilen glikol, avullimi mund të shkaktojë tharje të gojës ose dehidrim, shpjeguan ekspertët. Nga ana tjetër, kjo mund të çojë në rritje të etjes dhe rrathë të errët nën sy, shtuan ata.

3. Gjakderdhje nga hunda

Gjakderdhja nga hunda është e zakonshme tek të rinjtë. NHS thekson se ato zakonisht nuk janë shenjë e diçkaje serioze dhe në shumicën e rasteve mund të trajtohen në shtëpi. Raporti thekson se glikol propilen gjithashtu mund të zvogëlojë lagështinë brenda hundës dhe të shkaktojë gjakderdhje nga hunda.

4.  Pajisje të reja

Cigaret elektronike nuk duken gjithmonë të tilla dhe në shumë raste, raporti thotë se pajisjet mund të duken si sende të përditshme, duke e bërë të lehtë për fëmijët tuaj t’i fshehin ato. Nëse fëmija juaj papritmas fillon të kthehet në shtëpi me pajisje të reja që nuk i keni parë më parë, atëherë mund të jetë e mençur t’i pyesni se nga i kanë marrë ato.

Raporti thotë se kjo përfshin disqet USB, stilolapsa, kuti telefoni dhe orë inteligjente. Ata shtuan se xhupat me kapuç mund të dizajnohen edhe me fije tubash duke i lejuar njerëzit të thithin përmes tyre në mënyrë diskrete si dhe me çanta shpine që avullojnë.

Si pjesë e studimit, prindërit u pyetën gjithashtu se si ndiheshin për avujt në lidhje me produktet e tjera. Ndërsa shumica e prindërve besojnë se avullimi është i varur, rreth 16 për qind thanë se do të preferonin që fëmija i tyre të pijë alkool ose të përdorë drogë. Një tjetër 10 për qind shtuan se ata besojnë se avulli nuk është aq i keq për shëndetin afatgjatë sa pirja e cigareve tradicionale.