Lifestyle

A duhet që mysafirët të heqin këpucët përpara se të futen në shtëpinë tuaj?!

Imagjinoni skenën: jeni ftuar në shtëpinë e një miku për kafe, për kokteje ose për darkë. Ju jeni veshur për këtë rast. Disa minuta pas kohës së rënë dakord (sepse është pak e trishtueshme të jesh gjithmonë në orar), shtypni zilen e derës. Çfarë ndodh më pas? A hyni në shtëpinë e tyre pa kujdes, apo ndaloni në prag për të hequr këpucët? Më e rëndësishmja, si mikpritës, a jeni në të drejtat tuaja për t’i ndaluar mysafirët tuaj te dera dhe t’i kërkoni që t’i heqin? Është një pyetje që ka nxitur debate të rrepta në shoqëri, ku ekzistojnë dy opinione të ndryshme për këtë situatë.

OPINIONI I PARË: VETËM HIQINI KËPUCËT E TUAJ TË QELBURA TE DERA

Fakt: sipas mikrobiologëve në Universitetin e Arizonës, ka mesatarisht 421,000 njësi bakteresh në tabanin e një kepuce të vetme. Kjo përfshin sëmundje shumë ngjitëse dhe struktura të vogla që mund të shkaktojnë sëmundje që nuk kufizohen në infeksionet e zorrëve, infeksionet e traktit urinar, gjendjet e mushkërive, pneumoninë dhe meningjitin. Dhe 90 për qind transferohet në një dysheme të pastër në kontaktin e parë.

Një tjetër studim i kohëve të fundit zbuloi se 98 për qind e baktereve në dyshemenë e banjës u gjurmuan nga faktorë të jashtëm (spërkatja e tualetit përbën dy për qind të tjera). Ndërsa një studim i vitit 2017 nga Universiteti i Houston-it zbuloi se 26 për qind e këpucëve të ekzaminuara rezultuan pozitive për C. diff, një bakter simpatik që mund të rezultojë në një “super diarre” potencialisht vdekjeprurëse.

Jo një fakt, por një idiomë e pranuar gjerësisht: shtëpia e një njeriu është kështjella e tij. Sikurse, çdo gjë që ai zgjedh të bëjë në të është punë e tij dhe askush nuk ka të drejtë t’i thotë të kundërtën. Kjo mund të nënkuptojë instalimin e një hendek dhe një portcullis, duke supozuar se ai ka leje planifikimi, por patjetër që vlen për të mos veshur këpucë jashtë brenda. Nëse do të vizitoja shtëpinë e dikujt dhe ata insistonin që t’i mbaja këpucët – ka ndodhur – atëherë do të respektoja dëshirat e atij personi. Në fund të fundit është shtëpia e tyre. Por sapo kthehem në shenjtëroren time të brendshme, këpucët më hiqen dhe pantoflat vazhdojnë.

Pantofla! Duke rrezikuar të tingëllojë tepër me moshë mesatare, do të ndërhyja këtu se pantoflat mund të jenë mjaft elegant dhe në fakt tani po shijojnë diçka si “një moment”. Vërtetë, ju nuk do të shihni ngrohës prej pelushi dhe komod të llojit që gjyshi juaj i vesh dhe në vetvete – ato janë, sipas definicionit, të mbyllura në shtëpi. Por ju do të vini re ADN-në e pantoflës në mushkat dhe rrëshqitjet që aktualisht parakalojnë lart e poshtë qilimave të kuq nëpër tokë. Thjesht bleni vetes dy palë dhe lini një në derë.

Dhe e dini kush tjetër pajtohet me mua? Japonezët. Një komb i tërë i njerëzve më elegant në planet. Aty merret parasysh çdo detaj i çdo veshjeje dhe asnjë këpucë në shtëpi është pozicioni i paracaktuar, siç duhet të jetë. Aq sa është zakon të sigurohen pantofla për mysafirët. Askush nuk është bërë të ndihet në siklet dhe askush nuk duhet t’i kërkojë askujt t’i heqë këpucët, sepse është e pritshme.

Me këtë në mendje, ne do ta marrim këtë argument brenda. Do të ftoja bashkëdebatuesin tim në shtëpinë time, por do të ofroja këpucë të përshtatshme alternative. Pantofla që klikojnë vërtet me atë që veshin. Dhe shpresoj se ata do ta lënë viçin e tyre jashtë, së bashku me këpucët e tyre që tingëllojnë. Sepse e drejta që vjen duke i thënë dikujt tjetër se si ta jetojë jetën e tyre – në shtëpinë e tyre, jo më pak – nuk është një pamje e mirë.

 

02. MOS I HIQNI

Ekziston një shkallë e informalitetit – përtaci, madje – që i bën njerëzit të ndihen më të relaksuar. Kjo është arsyeja pse Chateau Marmont është më argëtues se Nobu; pak lejues shkon shumë. Në të njëjtën mënyrë, ndonëse mund të mbështetet nga shkenca, detyrimi i mysafirëve të heqin këpucët bie ndesh me frymën themelore të argëtimit. Ai dërgon mesazhin se ju kujdeseni më shumë për parandalimin e gërvishtjeve sesa komoditetin e mysafirëve tuaj.

Për më tepër, është infantilizuese e menjëhershme dhe e pariparueshme: mbushja me çorape ndryshon mënyrën se si qëndroni, mënyrën se si uleni dhe, nëse më pyet mua, cilësinë e bisedës së njerëzve. Të gjithë përpiqemi më shumë kur veshim këpucë. Kjo është arsyeja pse njerëzit nuk shkojnë zbathur në zyrë (përveç mësuesve të jogës).

Përveç kësaj, nëse nuk ju është dhënë një paralajmërim i drejtë, është shumë e padrejtë të prishni veshjen e dikujt (shpresojmë) e menduar duke i detyruar ata të heqin këpucët. Këpucët mund të ndryshojnë të gjithë pamjen e asaj që keni veshur: ato ndikojnë në mënyrën se si bien pantallonat tuaja dhe nëse silueta juaj duket proporcionale. Hiqini ato nga ekuacioni dhe një kostum i dikurshëm papritmas duket sikur i përket kryebashkiakut të Munchkintown.

Ne të gjithë përpiqemi më shumë kur veshim këpucë. Kjo është arsyeja pse njerëzit nuk shkojnë zbathur në zyrë.

Dhe kjo është përpara se të mendoni se çfarë fshihet poshtë: kam parë më shumë se një çorape me vrima, astar këpucësh ose thonj të paprerë të këmbës duke u futur fshehurazi nëpër ansamblin ndryshe elegant të një të ftuari që me sa duket nuk e dinte se do të dilnin pa këpucë.

Po, dikush mund të sjellë mikrobe në këpucët e tyre. Por nëse jetoni në një qytet, shumica e njerëzve gjithsesi po sjellin mikrobe: pasi të keni kërkuar në Google se çfarë jeton në dorezat e metrosë ose sediljet e makinave Uber, nuk do të mund ta harroni kurrë. Dhe as mos më bëni të filloj me peshqirët dhe sfungjerët tuaj. Fakti është se ne tashmë po notojmë në baltën e njëri-tjetrit. Nëse nuk planifikoni të lëpini dyshemenë (pa gjykim), shumica e ekspertëve kanë rënë dakord që këpucët e pista duhet të zënë një vend mjaft të ulët në shkallën e shqetësimeve të ndotjes së përditshme. Të jesh një mikpritës i mirë është një përgjegjësi.