Health & Beauty

A është e rekomandueshme të merrni paracetamol dhe ibuprofen së bashku, sipas mjekëve?

Shumë prej nesh vrapojnë drejt farmacive kur nuk ndihemi mirë për gjënë më të vogël. Por ndonjëherë, vetëm një ilaç nuk mjafton për të na çliruar nga dhimbja. A keni parasysh përzierjen e disa medikamenteve për lehtësimin e dhimbjes? Nëse po, është e rëndësishme të kuptoni llojet e ndryshme të lehtësimit dhe nëse ato mund të kombinohen.

Nëse jeni 16 vjeç ose më i vjetër, këshilla e National Health Service është se është krejtësisht e sigurt të merrni paracetamol dhe ibuprofen së bashku. Mund të zgjidhni ose t’i merrni të dyja tabletat në të njëjtën kohë ose t’i vendosni ato larg njëra-tjetrës. Për shembull, ju mund të shpërndani dozat tuaja katër-orëshe me dy orë largësi.

Ka edhe ilaçe pa recetë që kombinojnë paracetamol dhe ibuprofen, kështu që nuk keni nevojë për një pako me të dyja. Megjithatë, shërbimi shëndetësor thotë se duhet të mendoni me kujdes nëse ju duhen vërtet dy lote. Nëse jeni ende duke u vetë-mjekuar pas tre ditësh, mund të ia vlen të shkoni të vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm.

Të dyja barnat mund të merren me alkool, megjithëse nuk është ide e mirë të pini nëse nuk ndiheni mirë. Ndërsa të dy ilaçet reduktojnë dhimbjen, ato e bëjnë këtë në mënyra të ndryshme. Dallimi kryesor është se ibuprofeni ka efekte anti-inflamatore, ndërsa paracetamoli jo. Të dy ilaçet mund të merren çdo katër orë dhe të përdoren për të lehtësuar dhimbjen dhe për të kontrolluar ethet.

Megjithatë, ibuprofeni është më efektiv në lehtësimin e inflamacionit, duke e bërë atë një anti-inflamator jo-steroidal (NSAID). Inflamacioni ndodh për një sërë arsyesh: mund të jetë një shenjë infeksioni ose është reagimi i trupit ndaj dëmtimit. Mund të merret për të lehtësuar artritin, dhimbjet e menstruacioneve, dhimbjen e shpinës ose dhimbjen e dhëmbit. Ilaçi gjithashtu mund të lehtësojë ënjtjen e shkaktuar nga ndrydhjet dhe tendosjet – megjithëse NHS thotë që të përpiqeni të prisni të paktën 48 orë për të shmangur ngadalësimin e procesit të shërimit.

Dallimi tjetër kryesor është se ibuprofeni nuk duhet të merret kurrë me stomakun bosh sepse mund të irritojë mukozën dhe mund të shkaktojë ulçera ose gjakderdhje. Ibuprofeni është më efektiv kur merret me ushqim ose menjëherë pas tij. Paracetamoli nuk ka nevojë të merret pas ushqimit dhe zakonisht mund të merret në mënyrë të sigurtë me medikamente të tjera.

Kur nuk duhet të merrni ibuprofen dhe paracetamol së bashku?

Fëmijëve nuk duhet t’u jepet kurrë së bashku ibuprofen dhe paracetamol. Në vend të kësaj, NHS këshillon që, nëse dikush duket se nuk po ju ndihmon, të kaloni te ilaçi tjetër kundër dhimbjeve kur të vijë doza e radhës.