Food & Drink Health & Beauty

A është normale që të shkoni në tualet menjëherë pas ngrënies?!

Ka raste kur ndjeni nevojën për të nxituar në tualet menjëherë pas ngrënies. Pra, a është normale jashtëqitja menjëherë pas ushqimit? Sipas ekspertëve të shëndetit, koha e tretjes ndryshon nga personi në person, gjatësia, pesha, seksi, madje edhe kushtet shëndetësore nga të cilat mund të vuajë. Sipas klinikës “Mayo”, normalisht duhen 3-4 ditë që ushqimi të kalojë nëpër trupin tuaj si jashtëqitje.

Çfarë është refleksi gastrokolik dhe çfarë e nxit atë?

Fjalori mjekësor thotë se refleksi gastrokolik është një përgjigje fiziologjike në të cilën akti i thjeshtë i të ngrënit stimulon lëvizjen në traktin gastrointestinal. Gjendja është e përhapur te njerëzit që vuajnë nga sindroma e zorrës së irrituar ose IBS. Ky reaktivitet duket të jetë rezultat, të paktën pjesërisht i niveleve jonormale të hormoneve kolecistokininë ose CCK dhe motilin, të cilat të dyja janë përgjegjëse për rregullimin e lëvizshmërisë së sistemit tretës.

Kur ushqimi hyn në stomak, trupi lëshon një hormon që shkakton kontraktimin e zorrës së trashë. Këto kontraktime lëvizin më tej ushqimin e ngrënë më parë përmes sistemit të tretjes, gjë që mund të rezultojë në dëshirën për të jashtëqitur. Për disa njerëz, refleksi gastrokolik është i butë, duke mos shkaktuar simptoma. Për të tjerët, refleksi gastrokolik është intensiv dhe dëshira për të jashtëqitur pas ngrënies mund të jetë veçanërisht e rëndë.

Disa ushqime shkaktojnë efekte veçanërisht të forta ose afatgjata të refleksit gastrokolik janë:

 1. Ushqime me fibra të larta, si drithërat dhe perime të caktuara
 2. Produktet e qumështit
 3. Ushqime të yndyrshme dhe të skuqura, si të skuqura
 4. Stresi është një tjetër shkaktar i zakonshëm për refleksin gastrokolik.
 5. Disa çrregullime të tretjes që përkeqësojnë gjendjen janë:
 6. Stresi dhe ankthi
 7. Ushqim i përpunuar
 8. Ushqime të padëshiruara dhe pikante
 9. Personat me alergji ushqimore
 10. Gastroenteriti
 11. Dhimbjet e stomakut
 12. Fryrje

Si të lehtësoni simptomat?

Nëse keni diarre, mund të lehtësoni simptomat e refleksit gastrokolik, edhe pse nuk është e mundur ta parandaloni atë.

Ekspertët e shëndetit rekomandojnë të vini re një model midis ngrënies së disa ushqimeve dhe refleksit gastrokolik që bëhet më i fortë, shanset janë që shmangia e atyre ushqimeve do të ndihmojë në uljen e intensitetit të tij.