Food & Drink Health & Beauty

Cilat janë rreziqet kur pini shumë qumësht?!

Ju mund të mendoni se pirja e qumështit tre herë në ditë është e mirë për shëndetin tuaj, por kjo nuk është e vërtetë. Ju duhet të merrni parasysh efektet anësore të qumështit që zmadhohen kur e pini atë në sasi të mëdha.

1. Mund të shkaktojë të përziera

Sipas Institutit Kombëtar Amerikan të Shëndetit, 65% e të rriturve kanë një formë të intolerancës ndaj laktozës. Nauzeja është një nga simptomat më të mëdha, dhe në raste ekstreme, të vjellat mund të ndodhin pas konsumimit të çdo forme bulmeti që përmban laktozë, duke përfshirë qumështin, akulloren dhe djathin.

2. Mund të shkaktojë fryrje dhe probleme me tretjen

Kjo është një simptomë që nuk shihet vetëm tek ata që janë intolerantë ndaj laktozës, por edhe tek njerëzit e tjerë. Pirja e tepërt e qumështit mund të shkaktojë probleme me tretjen si fryrje, ngërçe dhe diarre. Nëse trupi juaj nuk është në gjendje të shpërbëjë laktozën siç duhet, ai udhëton përmes sistemit tretës dhe shpërbëhet nga bakteret e zorrëve. Për shkak të kësaj arsyeje, mund të ndodhin gaz dhe probleme të tjera të tretjes.

3. Mund të shkaktojë akne

Besohet se qumështi që gjendet sot përmban hormone që rregullojnë rritjen dhe prodhimin e qumështit. Kjo dihet se përkeqëson aknet duke prishur rregullimin e insulinës përmes diçkaje të quajtur faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën-1. Ndryshe nga perceptimi popullor, qumështi i skremuar mund t’i përkeqësojë aknet tuaja, prandaj është më mirë të shkoni te qumështi i lopës me yndyrë të plotë, i cili në përgjithësi nuk injektohet me hormone.