Health & Beauty

Demenca, objekti në shtëpi që zbulon çrregullimin dhe i huton pacientët!

Rregullimi i dhomave në shtëpi mund të ketë një ndikim serioz te njerëzit me demencë.  Në faqen zyrtare të Sistemit Shëndetësor Britanik (NHS), ka një studim se si objektet mund të ‘luajnë’ me kujtesën e zbehur, konfuzionin dhe vështirësinë në të mësuar dhe përshtatur, që karakterizon njerëzit me këtë çrregullim.

Megjithëse nuk rekomandohen ndryshime të mëdha në shtëpi gjatë natës, ka gjëra të thjeshta që mund të bëni që do ta ndihmojnë dikë me demencë të ruajë pavarësinë e tij në shtëpi”, thuhet në publikim.

NHS thekson se pasqyrat dhe sipërfaqet e tjera reflektuese mund të shkaktojnë konfuzion për njerëzit me demencë, duke rekomanduar që ato të mbulohen ose hiqen dhe të hiqen perdet paksa të tejdukshme. Arsyeja pse ndodh kjo është paaftësia e personave me demencë për të kuptuar se po shohin reflektimin e tyre, si pasojë ndihen të kërcënuar nga “i huaji” i cili u shfaq papritur pranë tyre, reagojnë keq dhe nuk mund të qetësohen. Frika nga pasqyrat, thonë ekspertët, mund të jetë një nga arsyet që disa të moshuar me demencë refuzojnë të bëjnë dush.

Megjithatë, imazhi i tyre në pasqyrë mund të mos shkaktojë reagime negative, si në rastin e nënës së Glitz ose pacientëve të një studimi të vjetër nga viti 1996 në  International Journal of Nursing Practice .

Së fundi, një artikull tjetër i kushton vëmendje është televizori. Sipas organizatës ndërkombëtare “Alzheimer’s Disease International” personat me demencë mund të bëhen joaktivë dhe pasivë, të kalojnë orë të tëra para televizorit, duke prishur kështu rutinën e gjumit ose duke humbur interesin për aktivitetet.