Travel

Ishulli spanjoll prezanton rregulla të reja strikte për turistët!

Një ishull në Spanjë ka njoftuar një sërë rregullash të reja strikte që do të prekin pushuesit këtë vit. Majorca, një nga ishujt Balearik, do të kufizojë numrin e anijeve turistike që mbërrijnë në ishull. Në vitin 2023 dhe 2024, vetëm tre anije lundrimi do të lejohen të ankorohen në portin e Palma-s çdo ditë. Planet u njoftuan në një konferencë në Paris, ku drejtuesit e turizmit ranë dakord për një qasje “cilësia mbi sasinë” në lidhje me turizmin e ishullit.

Porti i Palma-s nuk do të jetë në gjendje të marrë më shumë se tre anije lundrimi në ditë në dy vitet e ardhshme. Pakti, i cili është i pari i këtij lloji në Spanjë, planifikon të zvogëlojë numrin e turistëve në ishull duke trajtuar në të njëjtën kohë shqetësimet mjedisore.

Disa kompani lundrimi kanë nënshkruar një marrëveshje që respekton rregullat e reja, duke përfshirë MSC Cruises, Crystal Cruises dhe Costa Cruises, ndër të tjera. Ministri i Modelit Ekonomik, Turizmit dhe Punës i Majorkës, Lago Negueruela Vázquez tha:

Janë hedhur themelet e një modeli turizmi edhe më të përgjegjshëm dhe që vazhdon të gjenerojë pasuri, duke adresuar nevojat specifike të Palma-s.

Marrëveshja do të thotë se imazhet, të cilat tërbuan aktivistët mjedisorë, të tilla si pesë mega lundrime të ankoruara në të njëjtën ditë në Palma, nuk do të përsëriten. Presidentja e Shoqatës së Punëdhënësve të Sipërmarrësve të Aktiviteteve Detare, Beatriz Orejudo tha:

Palma është një nga më të kërkuarit nga pasagjerët evropianë të lundrimit, por siç është rënë dakord midis Shoqatës Ndërkombëtare të Cruise Lines dhe ekzekutivit rajonal, nuk do të ketë ditë përjashtimi në 2023 pasi kompanitë e transportit kanë pasur kohë të mjaftueshme për t’u përshtatur me rregulloren e re.

Pavarësisht rregullave të reja strikte, disa aktivistë nuk besojnë se masa shkon aq larg sa duhet. Platforma kundër Megacruises tha:

Ne jemi të bindur se ulja e mbërritjes së këtyre anijeve është e pamjaftueshme. Ky turizëm me sa duket është origjina e të këqijave të mëdha, fakti që këto anije kanë oxhaqe është një nga më seriozët. Si çdo gjë tjetër, është menaxhimi i mirë ai që do t’i lejojë vizitorët të njohin ishullin pa lënë përshtypjen se ata kanë zbritur me qëllimin për të hidhëruar ekzistencën tonë.

Lajmi vjen pasi disa pika të nxehta spanjolle njoftuan planet për të kufizuar numrin e turistëve që vijnë nga Britania e Madhe. Lanzarote, në Ishujt Kanarie, zbuloi gjithashtu një strategji të re turistike. Ishulli planifikon të shpallë veten një “zonë të ngopur me turistët” në një lëvizje që do të bëjë që ishulli të mirëpresë më pak turistë që kanë fuqi më të madhe shpenzuese. Ndërkohë, Menorca, një nga ishujt Balearik, është cilësuar si një nga vendet më të nxehta të kësaj vere dhe kjo nuk është vetëm për shkak të motit. Pushuesit mund të udhëtojnë nëpër Spanjë falas këtë verë.