Food & Drink Health & Beauty

Ju shijon të ngjyeni bukën në sallat por ky zakon qenka shumë i dëmshëm sipas ekspertëve!

Ngjyerja e bukës në vajin e sallatës mund të jetë e rrezikshme, paralajmëron studiuesi i Universitetit të Harvardit. Rreziqet lindin kur hani një gjysmë kafshate dhe pjesën tjetër e lyeni në vaj, kur hani sallatë nga një pjatë e madhe dhe e ndani me persona të tjerë. Zhytja rezulton që bakteret të transferohen nga goja e tij në vaj dhe më pas të gjejnë rrugën e tyre në gojën e bashkëpunëtorëve të tij.

Në një artikull të botuar në Harvard Medical Blog, Dr.Robert Smerling, një profesor i asociuar i mjekësisë në universitet dhe kreu i Departamentit të Reumatologjisë në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess, citon një studim të mëparshëm në të cilin bakteret janë analizuar para dhe pas zhytjes.

Infeksioni i zhytjes u rrit në proporcion me përsëritjet, me tre deri në gjashtë zhytje të kafshimit të përtypur që çuan në transferimin e pothuajse 10,000 baktereve në salcë. Përveç kësaj, shkencëtarët nga Universiteti Climson në Karolinën e Jugut, të cilët kryen studimin, llogaritën se në një festë çdo përsëritje do të çonte në transferimin e 50-100 baktereve nga personi në person për kafshim.

Shkencëtarët thonë se goja e njeriut strehon deri në 1000 lloje të ndryshme bakteresh që mund të shkaktojnë infeksione kërcënuese. Kur doni të bëni një zhytje të dyfishtë, kthejeni kafshatën në anën që nuk e keni kafshuar, këshillojnë ekspertët. Ndërkaq, shkencëtarët francezë kanë arritur në përfundimin që produktet me tharmin e fermentuar të cilat shpesh ndodhen në bukën e nxehtë ndikojnë në rritjen e tumoreve, gjë që nuk çudit, duke pasur parasysh që shumica e tyre janë stimulues të rritjes dhe shumëzimit të qelizave, duke përfshirë edhe ato malinje.

Në rastin e shumë sëmundjeve, jo vetëm të sëmundjeve digjestive, mjekët i ndalojnë këto produkte dhe do të duhej ta nxjerrin nga përdorimi bukën e nxehtë në të cilën gjenden qeliza aktive të tharmit. Mjekët rekomandojnë bukën e para një dite, bukën e thatë dhe bukën e cila është pjekur pa tharmë. Te buka e nxehtë, e cila sapo ka dalë nga furra, qelizat e tharmit jo vetëm që gjenden në të, por janë edhe shumë aktive, sepse thjesht në minutat e parë fillojnë punën e tyre zbërthyese në organizëm.