Design

Këshilla nga ekspertët si të krijoni një hapësirë të bukur ngrënieje!

Hapësira e përsosur e ngrënies duhet t’i përshtatet çdo rasti, në çdo kohë të vitit, kështu që si të siguroheni që ajo të bashkojë ambientin, formën dhe funksionalitetin? Këtu, katër arkitektë ndajnë këshillat e tyre për krijimin e dhomës suaj ideale të ngrënies nga ndriçimi i këndshëm deri te detajet dramatike.

1.”Gjithçka duhet të ketë një ndjenjë të një esence magjepsëse”/Marie Soliman, Bergman Design House

“Më pëlqen të luaj me shkallë për të krijuar dramë dhe ndikim. Çdo gjë duhet të ketë një ndjenjë të një thelbi joshës. Më pëlqen të përdor instalime ndriçimi të varur mbi tryezën e ngrënies më shumë se një llambadar tipik dhe të shtoj pjesë të mëdha arti për të siguruar një pikë qendrore. “Shikimi i mobiljeve është gjithashtu i rëndësishëm. Më pëlqen të çiftoj tavolina anësore me lartësi të ndryshme në cep të dhomës. Të kesh lartësi të ndryshme krijon një thellësi fushe dhe më shumë interes për syrin, kështu që nuk është vetëm një tavolinë në mes.”

“Mos harroni, dhoma e ngrënies është një hapësirë jo vetëm për ushqim të shijshëm apo për të shfaqur stilin artistik, por për të shijuar kohë cilësore me familjen dhe miqtë. Kjo është arsyeja pse më pëlqejnë hapësirat e thjeshta por të shtresuara me kujdes që ngjallin një ndjenjë elegance, por edhe një atmosferë miqësore. Ndriçimi është çelësi për arritjen e një ndjesie atmosferike në dhomë, duke e transformuar hapësirën nga një darkë zyrtare në diçka intime ku njerëzit mund të bisedojnë, të luajnë lojëra ose të pinë një pije.

“Megjithatë, gjërat e para që duhen marrë parasysh janë sa vende mund të zërë, nuk ka asgjë më të keqe se një dhomë e madhe me një tavolinë të vogël ngrënieje ose një dhomë e vogël e mbushur me mobilje; ndriçimi, si drita natyrale ashtu edhe arkitektonike, e cila do t’ju ndihmojë kur zgjidhni tonet e duhura, bojërat dhe mbulesat e murit; dhe si të krijosh një estetikë të thjeshtë që përfshin gjithashtu elementë të veçantë për t’u admiruar.”

2.”Përfshirja e dramës është e drejtë”/Keren Richter, White Arrow

“Ne gjithmonë mendojmë për ndriçimin me shtresa dhe reflektimin në një dhomë ngrënieje. Do të shtojmë qirinj, llamba tavoline dhe ndriçues varëse ose llambadarë. Ju dëshironi që të ftuarit tuaj të jenë në një dhomë që shkëlqen. Arti dhe aksesorët janë të rëndësishëm. Dhomat e ngrënies përdoren më shpesh në mbrëmje, kështu që përfshirja e një drame dhe shkëlqimi është e drejtë. “Mendoni për planimetrinë dhe hapësirën. Ju gjithashtu duhet të mendoni se si ndihet hapësira e ngrënies, a është karrigia juaj e krijuar për biseda të gjata? Ju pëlqen ngrohtësia e drurit?

“Bojë ose letër-muri mund të ndryshojnë në mënyrë dramatike atmosferën e një dhome. Mbulesat e tavolinave, pecetat me modele ose aranzhimet me lule të forta gjithashtu transformojnë shpejt një hapësirë ngrënieje.”

3.”Kini parasysh atmosferën që dëshironi të arrini”/Linda Boronkay

“Kur dizajnoj një dhomë ngrënieje, më pëlqen të krijoj një atmosferë të ngrohtë që lë një përshtypje të qëndrueshme te të ftuarit qoftë për një hotel, restorant apo shtëpinë e dikujt. Ne na pëlqen që hapësirat të duken reale, me një ndjenjë se pjesët janë grumbulluar me kalimin e kohës duke krijuar dhoma me shtresa dhe një vëmendje autentike ndaj detajeve. “Kini parasysh shkallën dhe arkitekturën e hapësirës dhe çfarë atmosfere dëshironi të arrini. Nëse një dhomë ka tavane të larta dhe përmasa madhështore, mund të tregoheni të guximshëm me ngjyrën dhe modelin, si dhe të sillni ndriçim dhe mobilje. Tavolina e ngrënies dhe karriget shpesh do të mbizotërojnë hapësirën dhe më pëlqen të shtoj një ndjenjë rehati dhe ngrohtësie përmes karrigeve të veshur në pëlhura shumëngjyrëshe dhe me teksturë. Veprat e artit janë gjithashtu të rëndësishme dhe shpesh mund të jenë pika fillestare për dizajnin e një dhome.”

4.Një dhomë ngrënie duhet të jetë vendi më i lumtur në shtëpi”/Mimi Shodeinde, Miminat Designs

“Për mua, elementët kryesorë estetikë janë ngjyra, drita dhe tekstura. Një dhomë ngrënieje duhet t’ju mbushë me një ndjenjë qetësie dhe gëzimi dhe të jetë vendi më i lumtur në shtëpi së bashku me kuzhinën. Nëse ju pëlqen të mikpritni, siç bëj unë, ndriçimi është kaq i rëndësishëm, pasi dëshironi që mysafirët tuaj të ndihen të lumtur kur janë ulur rreth tryezës tuaj. Provoni një varëse ose ndriçim ndijor me një prekje ngjyrash, do t’i qetësojë menjëherë mysafirët dhe do t’i bëjë darkat një kënaqësi. Më pëlqen druri dhe guri si materialet kryesore të një tavoline të bukur.”