Health & Beauty Lifestyle

Këshilla studimi: 4 truket e duhura psikologjike që do t’ju ndihmojnë të mësoni më mirë!

Pavarësisht nëse jeni duke u përgatitur për provimet e sezonit, shumë lëndë kërkojnë që ju të mësoni përmendësh sasi të mëdha informacioni që mund të duken të pamundura për t’u mbajtur. Ju mund të keni gjetur duke fajësuar veten se nuk keni aftësi të forta të kujtesës, por kjo nuk është e vërtetë. Shanset janë, thjesht nuk dini si të mësoni përmendësh më mirë. Për fat të mirë, memorizimi nuk duhet të jetë aq i vështirë sa duket. Gjithçka që ju nevojitet janë truket e duhura psikologjike që mund t’ju ndihmojnë të mbani informacionin më shpejt. Këtu janë disa këshilla që mund t’i zbatoni menjëherë për të ndihmuar në kryerjen e atyre provimeve që synoni:

1. Provë elaborative

Nëse doni të siguroheni që të mos gërmoheni në sallën e provimit dhe të harroni diçka, më e mira për ju është të vendosni informacionin tuaj të memorizuar në kujtesën tuaj afatgjatë. Si mund të ndodhë kjo? Duke përdorur metodën e quajtur provë elaborative. Kjo metodë lidh informacionin që tashmë e dini me informacionin e ri. Kur bëhet një lidhje e tillë, truri juaj përpunon informacionin e ri në një mënyrë më të thellë se informacioni i mëparshëm.

2. Vizualizoni konceptet

Shoqata Amerikane e Psikologjisë e përkufizoi vizualizimin si “procesin e krijimit të një imazhi vizual në mendjen e dikujt ose duke përsëritur mendërisht një lëvizje të planifikuar për të mësuar aftësitë ose për të përmirësuar performancën”. Duke vizualizuar konceptet, ju keni më shumë gjasa t’i kujtoni ato sesa thjesht të grumbulloni konceptet që supozohet të mësoni.

3. Pema e kujtesës mendore

Kjo funksionon më së miri për memorizimin e një numri të madh faktesh të ndërlidhura. Kjo teknikë mund të funksionojë si një zgjatim i vizualizimit pasi do të gjeni një mënyrë për t’i lidhur ato në mendjen tuaj vizualisht. Degët duhet të kenë një koncept më të gjerë dhe gjethet do të përfshijnë koncepte më të detajuara në lidhje me të. Sigurohuni që këto janë personalisht kuptimplotë për ju ndërkohë që organizon logjikisht faktet.

4. Përsëritje në distancë

Nëse i lini mënjanë seancat tuaja të rishikimit, truri juaj mund të jetë në gjendje të mësojë përmendësh më mirë informacionin. Ideja nuk është të grumbulloni të gjithë informacionin në të njëjtën kohë, përkundrazi duhet të hapni informacione për të ndihmuar trurin tuaj të ruajë informacionin. Mendoni për të si të përpunoni trupin tuaj fizik. Nuk ka gjasa të bëjë ndonjë të mirë duke mbingarkuar muskujt tuaj. Në mënyrë të ngjashme, truri juaj nuk ka gjasa të mbajë shumë informacion brenda një seance të vetme rishikimi. Ndani informacionin në copa dhe hapni hapësirën kur të mësoni përmendësh informacionin.