Lifestyle

Këshillat që ju duhen për të qenë një dëgjues i mirë…

Kur tregojmë se po dëgjojmë me të vërtetë, është shumë më shpërblyese për personin që flet me ju, dhe ju do të përfitoni më shumë nga kjo gjithashtu. Ky quhet dëgjim aktiv dhe mund të ndihmojë në shmangien e keqkuptimeve dhe zvogëlimin e potencialit për konflikt. Këtu janë disa mënyra të thjeshta për ta bërë komunikimin tuaj më efektiv dhe për ta bërë personin tjetër të ndihet më i vlerësuar.

1. Përballuni me folësin dhe keni kontakt me sy

Kontakti me sy është një pjesë e rëndësishme e bisedës ballë për ballë. Megjithatë, kontakti i tepërt me sy mund të jetë frikësues, kështu që përshtateni këtë me situatën në të cilën ndodheni. Provoni të ndërpresni kontaktin me sy çdo pesë sekonda ose më shumë, ose për të treguar se po dëgjoni me vëmendje, shikoni njërin sy për pesë sekonda, pastaj një tjetër sy për pesë sekonda, pastaj kaloni në shikimin e gojës së tyre. Kur shikoni larg, është më mirë të shikoni anash ose lart sesa të shikoni poshtë, gjë që mund të duket sikur dëshironi ta mbyllni bisedën.

2. “Dëgjoni” edhe shenjat joverbale

Shprehjet e fytyrës, toni i zërit dhe gjestet mund t’ju tregojnë po aq sa ajo që thuhet me fjalë. Kushtojini vëmendje asaj që personi tjetër po thotë me gjuhën e trupit të tij, a është ai duke buzëqeshur, për shembull, apo janë krahët e kryqëzuar në mënyrë mbrojtëse, apo po i fërkojnë sytë sikur janë të lodhur apo të mërzitur. Edhe në telefon, mund të mësoni shumë nga zëri i personit tjetër, i cili mund të tingëllojë i nënshtruar ose optimist.

3. Mos e ndërprisni

Të ndërpritesh është zhgënjyese për personin tjetër, të jep përshtypjen se mendon se je më i rëndësishëm, ose se nuk ke kohë për atë që ata kanë për të thënë. Nëse jeni natyrisht një mendimtar ose folës më i shpejtë, detyrojeni veten të ngadalësoni në mënyrë që personi tjetër të mund të shprehet. Mbani mend, një pauzë ose disa sekonda heshtje nuk do të thotë që ju duhet të flisni.