Tech

Miliona britanikë rrezikojnë t’ju bllokohet përgjithmonë rrjeti WhatsApp për shkak të ligjit të ri!

Britanikët janë në prag të humbjes së aksesit në WhatsApp në mes të një mosmarrëveshjeje me qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar. WhatsApp, aplikacioni më i popullarizuar i mesazheve në Mbretërinë e Bashkuar, përdor enkriptimin nga fundi në fund (E2EE) i cili po reformohet sipas një grupi të ri ligjesh.

Kriptimi nga fundi në fund është një veçori sigurie që gërmon mesazhet, kështu që edhe kompania që drejton shërbimin nuk mund ta shikojë përmbajtjen. Sipas projektligjit të sigurisë në internet, qeveria po kërkon t’u japë kompanive të teknologjisë mbikëqyrjen e mesazheve të koduara.

Por shefi i WhatsApp, Will Cathcart, ka thënë se më mirë do të pranonte të bllokohej në MB sesa të dobësonte sigurinë e aplikacioneve. Ai tha për BBC News:

Përdoruesit tanë në mbarë botën duan siguri 98% e përdoruesve tanë janë jashtë MB-së, ata nuk duan që ne të ulim sigurinë e produktit. Ne jemi bllokuar kohët e fundit në Iran, për shembull. Ne kurrë nuk kemi parë një demokraci liberale ta bëjë këtë.

Pavarësisht se Cathcart është i shqetësuar se një ndryshim në ligjet e Mbretërisë së Bashkuar mund të inkurajojë vendet e tjera të bëjnë të njëjtën gjë, ai dhe të tjerët në sferën e teknologjisë kanë refuzuar të lëvizin në pozicionin e tyre. Cathcart shton:

Ne nuk do të ulim sigurinë e WhatsApp. Ne kurrë nuk e kemi bërë këtë dhe kemi pranuar të jemi të bllokuar në pjesë të tjera të botës.

Kur një demokraci liberale thotë:

 “A është mirë të skanosh komunikimin privat të të gjithëve për përmbajtje të paligjshme?” që inkurajon vendet në mbarë botën që kanë përkufizime shumë të ndryshme të përmbajtjes së paligjshme për të propozuar të njëjtën gjë.

Lëvizja do të shkaktonte mjaft bujë, me WhatsApp që përdoret nga afërsisht një në shtatë njerëz në MB. WhatsApp nuk është i vetmi aplikacion që ka kërcënuar të largohet nga Mbretëria e Bashkuar nëse rregulli hyn në fuqi.

Presidentja e Signal, Meredith Whittaker, i ka thënë më parë BBC News se “do të ecë absolutisht, 100%” dhe do të ndalojë ofrimin e shërbimeve në MB nëse kërkohet nga ligji për të dobësuar privatësinë e sistemit të saj të mesazheve të koduara. Whittaker gjithashtu ka postuar në Twitter se mezi priste të punonte me Cathcart dhe të tjerët për të “zmbrapsur” kundër politikës.