Tech

Mund të gjejë syzet e humbura?! Teknologjia e re e inteligjencës artificiale e Google!

Sisteme të tjera të inteligjencës artificiale janë shfaqur nga Google. Në një demonstrim të fundit, një prototip i asistentit me AI që funksiononte në një telefon, ishte në gjendje t’i përgjigjej pyetjes së vjetër “ku i vendosa syzet”. Ai vjen një ditë pasi rivali OpenAI lançoi sistemin e tij më të fundit të AI, GPT-4o, i cili përfshinte një prezantim tërheqës në të cilin lexonte shprehjet njerëzore përmes një kamere telefoni dhe komunikonte rrjedhshëm. Me këtë, Google duket i prirur të theksojë se mjetet e tij janë po aq të afta për këtë lloj të ashtuquajturi të kuptuarit “multimodal” sa edhe rivali i tij.

Si shenjë e kësaj gare të stilit “çdo gjë që mund të bësh, unë mund ta bëj më mirë”, Google kishte vënë në lojë aftësinë e sistemeve të tij që funksionojnë në një telefon pak përpara njoftimit të OpenAI. Google, shërbimet e të cilit përdoren nga miliarda njerëz në mbarë botën, ka një veçori që e lejon atë të regjistrojë në heshtje zërat e përdoruesve dhe t’i ruajë ato për qëllime të tjera. Google ruan audion e aktivitetit të përdoruesit në ueb dhe në aplikacione, duke përfshirë ndërveprimet verbale tek “Kërko”, “Asistentin” dhe “Hartat” për të përmirësuar teknologjitë e njohjes së zërit.

Kohët e fundit, një ekspert i teknologjisë zbuloi një “kod mashtrimi” që ai pretendon se mund të parandalojë Google nga regjistrimi i aktiviteteve të smartfonëve të përdoruesve. Përdoruesit duhet të rregullojnë llogarinë e tyre në Google duke zgjedhur cilësimet e duhura në “Të dhënat dhe privatësia” për të bllokuar qasjen në mikrofonin dhe kamerën e kompanisë së teknologjisë. Sipërmarrësi i teknologjisë, Jeffrey Castillo ndau një këshillë me përdoruesit përmes një video në Instagram, duke shpjeguar se si mund ta çaktivizojnë funksionin.