Health & Beauty

Nëse i kërcisni dhëmbët gjatë natës, ja se çfarë po ju shkaktoni atyre!

Shumë njerëz shtrëngojnë dhëmbët herë pas here, veçanërisht kur janë në gjumë. I njohur mjekësisht si bruksizëm, aktiviteti zakonisht nuk shkakton ndonjë dëm të madh, por me kalimin e kohës mund të dëmtojë dhëmbët, të shkaktojë dhimbje koke dhe madje të krijojë komplikime orale. Sipas ekspertëve të shëndetit, kërcitja e dhëmbëve shkaktohet kryesisht nga stresi dhe ankthi dhe shpesh ndodh gjatë gjumit, por është pasojë e mungesës së dhëmbëve ose e shtrembërimit të tyre.

Shumë mjekë mendojnë gjithashtu se shkaktohet nga gjumi i parregullt dhe çrregullime si apnea e gjumit. Disa shenja dhe simptoma të bruksizmit përfshijnë:

 1. Dhëmbët që janë të rrafshuar, të thyer ose të copëtuar
 2. Smalti i dhëmbit i konsumuar, duke ekspozuar shtresat më të thella të dhëmbit tuaj
 3. Rritja e dhimbjes ose ndjeshmërisë së dhëmbëve
 4. Muskujt e nofullës së lodhur ose të shtrënguar, ose një nofull e bllokuar që nuk hapet ose mbyllet plotësisht
 5. Dhimbje në nofull, qafë ose dhimbje në fytyrë
 6. Dhimbje që ndihet si dhimbje veshi
 7. Dëmtim nga përtypja në brendësi të faqes tuaj
 8. Ndërprerje e gjumit

Kërcitja e dhëmbëve mund të shkaktojë disa probleme:

 1. Ndryshime estetike në pamjen dhe profilin tuaj të fytyrës
 2. Dhëmbët e thyer dhe të liruar
 3. Duke dëmtuar muskujt e nofullës dhe qafës
 4. Humbje dhe dëmtim të dhëmbëve

Sipas ekspertëve të shëndetit, ka shumë mënyra për të trajtuar bruksizmin dhe ky ves duhet hequr para se të shkaktojë ndonjë dëm të madh. Një dentist mund t’ju vendosë një mbrojtës për gojën për të mbrojtur dhëmbët tuaj nga kërcitja gjatë gjumit. Gjithashtu, nëse stresi dhe ankthi janë arsyet e kërcitjes së dhëmbëve, ndërmerrni hapa për t’i reduktuar ato. Nëpërmjet këshillimit dhe ndryshimeve të ndryshme të stilit të jetesës, ju mund të relaksoheni dhe të jeni pa stres.

Nëse shkaku i bruksizmit është një çrregullim i gjumit, atëherë merrni ndihmë nga një profesionist mjekësor ose ndryshime të tjera të stilit të jetesës për të rregulluar gjumin tuaj. Këshilla të tjera për t’ju ndihmuar të ndaloni kërcitjen e dhëmbëve përfshijnë:

 1. Shmangni ose reduktoni ushqimet dhe pijet që përmbajnë kafeinë, si kola, kafe dhe çokollatë.
 2. Shmangni ushqimet e forta si arrat, kokoshkat dhe shumë karamele të forta
 3. Jini të kujdesshëm me gjalpin e kikirikut dhe ushqimet e tjera ngjitëse që janë të vështira për t’u përtypur
 4. Rregulloni pozicionin ose jastëkun tuaj të gjumit për mbështetje shtesë të kokës dhe qafës
 5. Përdorni një kompresë të nxehtë ose një pako akulli për të qetësuar dhimbjen
 6. Shmangni alkoolin pasi tenton të intensifikojë bluarjen
 7. Mos përtypni lapsa ose stilolapsa ose ndonjë gjë që nuk është ushqim.
 8. Shmangni përtypjen e çamçakëzit pasi lejon që muskujt e nofullës tuaj të mësohen më shumë me shtrëngimin dhe ju bën më të prirur për të kërcitur dhëmbët.
 9. Përpiquni të stërviteni veten që të mos shtrëngoni apo bluani dhëmbët.
 10. Relaksoni muskujt e nofullës gjatë natës duke mbajtur një leckë të ngrohtë kundër faqes përpara llapës së veshit.