Tech

Një asteroid me vlerë 10,000 miliardë dollarësh do të sillet rreth Tokës, NASA zbulon se kur…

NASA ka zbuluar afatin kohor se kur asteroidi prej 10,000 miliardë dollarësh do të zbresë në planetin tonë. Vitin e kaluar, agjencia hapësinore njoftoi se do të nisej për në asteroidin e largët të quajtur 16 Psyche, i cili mendohet se përmban metale të çmuara, duke përfshirë arin, hekurin dhe nikelin, me një vlerë të madhe.

“Ekipet e inxhinierëve dhe teknikëve po punojnë pothuajse gjatë gjithë orës për të siguruar që orbiteri të jetë gati për të udhëtuar 2.5 miliardë milje drejt një asteroidi të pasur me metal që mund të na tregojë më shumë për bërthamat planetare dhe mënyrën se si formohen planetët”, tha NASA në një deklaratë të lëshuar të fundit.

Anija kozmike u nis nga Qendra Hapësinore e NASA-s Kennedy në Cape Canaveral, Florida, më 13 tetor 2023. Pasi ndodhi momenti emocionues, NASA zbuloi një afat kohor se kur asteroidi prej 10,000 miliardë dollarësh do të sillet në Tokë. Anija ka bërë një udhëtim prej 2.2 miliardë milje (3.5 miliardë km) nëpër hapësirë dhe pritet të arrijë asteroidin në gusht 2029. Kontrollorët e misionit në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s (JPL) kanë kaluar pjesën më të madhe të muajve të fundit duke kontrolluar sistemin e anijes kozmike dhe duke vlerësuar vazhdimisht nëse është ende i përshtatshëm për të udhëtuar në hapësirë të thellë.

Pasi të arrijë asteroidin në vendndodhjen e tij në rripin kryesor të asteroideve midis Marsit dhe Jupiterit, anija më pas do të rrotullohet rreth Psyche për pak më shumë se dy vjet, të gjitha duke matur gravitetin e tij, aftësitë magnetike dhe përbërjen me një koleksion instrumentesh të zgjedhura posaçërisht.

Anija kozmike është programuar më pas t’i afrohet Marsit në maj të vitit 2026 për një ndihmë të vogël graviteti që synon të rrisë vrullin e tij. Kjo do ta vendosë anijen kozmike në trajektore për destinacionin e saj përfundimtar me misionin e planifikuar për të arritur përfundimin e tij në nëntor 2031. Sipas NASA-s, asteroidi ka 173 milje (280 km) i gjerë dhe 144 milje (232 km) i gjatë, ndërsa sipërfaqja e tij është 64,000 milje katrorë (165,800 km katrorë). Dhe është madhësia e madhe e asteroidit që e bëri NASA-n të vendosë të vazhdojë me misionin.