Fashion

Një vështrim në historikun dhe simbolikën e dorezave!

Në epokën moderne, është e vështirë të mendosh për dorezat si diçka tjetër përveç një aksesor të motit të ftohtë. Por gjatë pjesës më të madhe të historisë, dorezat kishin një rol të rëndësishëm në shoqëri. Më shumë se një aksesor, dorezat ishin një simbol i statusit shoqëror, zakoneve dhe traditave.

Ato gjithashtu na lejojnë të pasqyrojmë disa aspekte shoqërore që nuk janë më normë. Ndryshe nga aksesorët e tjerë, dorezat kanë një histori të veçantë që shtrihet përtej një deklarate të thjeshtë të modës.

Dorezat janë një artikull që është veshur që kur njeriu ka regjistruar historinë. Kur arkeologët eksploruan varrin e Tutankhamenit, ata gjetën edhe mbetjet e një palë dorezash që i përkisnin faraonit të lashtë. Njerëzit e hershëm kryesisht mbanin doreza thjesht për mbrojtje. Kushtet e vështira të jetesës dhe të punës nënkuptonin që mbulesat e duarve të punuara nga lëkura dhe gëzofi i kafshëve ishin një mjet thelbësor i mbijetesës dhe vetë-ruajtjes.

Me kalimin e kohës, dorezat u bënë disi një send simbolik. Tekste nga Mesjeta tregojnë për Papët dhe anëtarët e tjerë të klerit të veshur me doreza të bëra prej mëndafshi të bardhë dhe të stolisur me perla delikate. Dorezat e bëra prej pëlhure të pasur dhe të hollë përfundimisht u bënë një aksesor i veshur vetëm nga anëtarët e familjes mbretërore ose anëtarët e tjerë të rangut të lartë të shoqërisë. Rreth shekullit të 14-të, dorezat u bënë një veshje e zakonshme për burrat dhe gratë e të gjitha klasave shoqërore.