Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Numri i frutave dhe perimeve që duhet të hani në ditë që është i barabartë me 4000 hapa, sipas studimit të ri!

Ngrënia e pesë frutave dhe perimeve çdo ditë mund të jetë po aq e dobishme për aftësinë tuaj fizike sa të bëni 4000 hapa, sipas një studimi të ri të botuar në Gazetën Evropiane të Kardiologjisë Parandaluese. Autori kryesor i studimit, Dr. Michael Mi i Qendrës Mjekësore Beth Israel Deaconess të Harvardit tha:

Ky studim ofron disa nga të dhënat më të forta dhe më rigoroze deri më tani për të mbështetur lidhjen se dietat më të mira mund të çojnë në palestër më të lartë. Përmirësimi i fitnesit që vumë re te pjesëmarrësit me dieta më të mira ishte i ngjashëm me efektin e marrjes së 4,000 hapave më shumë çdo ditë.

Studiuesit e Harvardit matën nivelet e oksigjenit të 2,380 burrave dhe grave të cilët të gjithë bëjnë të njëjtën sasi aktiviteti fizik dhe thanë se ushqimi ishte një faktor kyç në aftësinë fizike ndërsa ata vraponin në një rutinë. Vullnetarët plotësuan një pyetësor të frekuencës së ushqimit duke parë konsumin e tyre të 125 artikujve të ndryshëm ushqimorë gjatë vitit të kaluar, me opsione që variojnë nga asnjëherë ose më pak se një herë në muaj deri në gjashtë ose më shumë racione në ditë.

Cilësia e dietës u vlerësua më pas në bazë të Indeksit Alternativ të Ushqimit të Shëndetshëm (AHEI) dhe Rezultatit të dietës së stilit mesdhetar (MDS) – që të dyja lidhen me shëndetin e zemrës duke marrë parasysh moshën, gjininë, marrjen totale ditore të energjisë, indeksin e masës trupore. BMI), duhani, nivelet e kolesterolit, presioni i gjakut, diabeti dhe aktiviteti fizik rutinë.

Sa më të larta të jenë rezultatet, aq më cilësore është dieta, me konsumin e ushqimit që fokusohet tek perimet, frutat, drithërat, arrat, bishtajore, peshku dhe yndyrat e shëndetshme duke kufizuar mishin e kuq dhe alkoolin. Mi tha:

Tek të rriturit e moshës së mesme, modelet e shëndetshme të dietës ishin të lidhura fort dhe në mënyrë të favorshme me fitnesin edhe pas marrjes parasysh të niveleve të zakonshme të aktivitetit.

Ai shtoi se marrëdhënia midis dietave të shëndetshme dhe fitnesit fizik ishte e ngjashme tek gratë dhe burrat, por më e theksuar te njerëzit nën moshën 54 vjeç. Njerëzit që ndoqën nga afër dietën mesdhetare kishin një nivel fitnesi të barabartë me njerëzit nga studimet e mëparshme të studiuesve që bënin rreth 4000 hapa në ditë. Dieta Med e cila u emërua dieta më e mirë në përgjithësi për të gjashtin vit radhazi nga US News & World Report thekson rëndësinë e burimeve cilësore dhe mbushjes së pjatës suaj me ushqime dhe drithëra të pasura me lëndë ushqyese, me theks në produktet e freskëta. , proteina pa yndyrë, si peshku, pula dhe natyrisht, vaj ulliri i pasur me antioksidantë.

Meqenëse frutat dhe perimet janë të pasura me fibra, ato veprojnë si një djegës natyral i yndyrës që ndihmon metabolizmin. Nivelet e larta të antioksidantëve në fruta dhe perime ndihmojnë gjithashtu në parandalimin e inflamacionit dhe çështjeve të tjera shëndetësore. Analiza zbuloi gjithashtu 24 metabolitë një substancë e prodhuar kur trupi shpërbëhet ushqimin gjatë tretjes dhe e lëshon atë në qarkullimin e gjakut gjatë stërvitjes që mund të lidhen me dietën e mirë ose të keqe dhe modelet e fitnesit.