Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Përfitimet e një stili jetese të shëndetshëm janë…

1. Parandalon sëmundjet

Zakonet e shëndetshme mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të ndryshme, përfshirë ato që mund të ndodhin në familjen tuaj. Për shembull, në një studim të fundit, të rriturit që ndoqën një dietë standarde amerikane (të pasur me fruta dhe perime) për 8 javë kishin një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kardiovaskulare. Në një studim tjetër të vitit 2020, studiuesit zbuluan se çdo rritje prej 66 gramësh në marrjen e përditshme të frutave dhe perimeve lidhej me një rrezik 25 përqind më të ulët të zhvillimit të diabetit të tipit 2.

2. Kurseni para

Është gjithmonë e zgjuar të shihni mjekun tuaj të kujdesit për një ekzaminim fizik vjetor. Kjo është veçanërisht e vërtetë duke parë se si disa kushte shëndetësore, si presioni i lartë i gjakut, janë “të heshtura”. Kjo do të thotë se ata nuk kanë asnjë simptomë, kështu që nëse nuk kontrolloheni, zakonisht nuk e dini se keni gjendjen. Megjithatë, sa më i shëndetshëm të jeni, aq më pak gjasa do të keni për të parë një mjek. Kjo mund të kursejë para duke reduktuar bashkëpagesat, nevojën për receta dhe trajtime të tjera.

3. Zgjat jetëgjatësinë

Zakonet themelore të shëndetshme janë të lidhura me një jetë më të gjatë. Nëse, në moshën 50-vjeçare, nuk keni pirë kurrë duhan, mbani një peshë të shëndetshme, jeni rregullisht aktiv, ndiqni një dietë të shëndetshme dhe mbani alkool në një konsum të moderuar, mund të jetoni deri në 14 vjet më gjatë. Bërja e disa prej këtyre ndryshimeve mund të zgjasë jetëgjatësinë tuaj.