Tech

Përmirësoni marrëdhënien me telefonin tuaj, duke ndjekur këto këshilla!

Teknologjitë dixhitale po marrin një sasi të tepërt të kohës dhe vëmendjes sonë. Shumë prej nesh do të kalojnë një pjesë të konsiderueshme të jetës sonë duke ngulur sytë para ekraneve. Disa njerëz si vajzat adoleshente janë veçanërisht të prekshëm ndaj efekteve negative të mediave sociale. Na është mësuar se zgjidhja për këtë dëm të mundshëm është një formë e detoksifikimit dixhital largohuni nga ekranet, pastroni dezinformatat “helmuese” dhe hiqni dorë fare. Por analogjia e toksicitetit kryesisht na tregon se çfarë të mos bëjmë.

Nëse jeta juaj dixhitale është jashtë ekuilibrit, ulja e kohës në pajisje është një hap i parë i rëndësishëm. Por e vetmja mënyrë për të fituar vërtet kontrollin është të ndërmerrni hapa proaktivë dhe optimistë. Duke ndërtuar një analogji ushqimore, provoni këto katër hapa për të arritur ekuilibrin në jetën tuaj dixhitale dhe të familjes suaj:

1. Përcaktoni kohën e problemit tuaj

Identifikoni kohët dhe situatat kur të qenit në ekran po ju bën jetën më keq. Mund të jetë kur po zbrisni në një vrimë lepuri të mediave sociale menjëherë para gjumit, duke u ndjerë në depresion më pas dhe duke humbur orë të tëra gjumi. Ose mund të mbeteni të mbërthyer në pajisjen tuaj në tryezën e darkës dhe të përfundoni duke u shpërqendruar nga koha e çmuar me familjen tuaj.

Ndoshta nuk jeni efikas në punë sepse po bëni shumë blerje në internet. Me fjalë të tjera, ju po konsumoni media dixhitale si çokollatat dhe nuk mund të ndaleni me një, por ngrënia e tyre me radhë po ju bën të ndiheni të sëmurë. Identifikoni dy ose tre situatat kryesore problematike.

2. Identifikoni dëshirën tuaj të vërtetë

Pasi të identifikoni pikat e dhimbjes (për shembull, lëvizja në TikTok për orë të tëra ju pengon të flini dhe ju bën të ndiheni të dëshpëruar më pas), pyesni veten: Çfarë është zëvendësimi i kohës para ekranit dhe çfarë qëllimesh shërben? Me fjalë të tjera, për çfarë jeni në të vërtetë i uritur?

Ju mund të lëvizni pafundësisht sepse dëshironi të ndiheni të ngritur në fund të ditës, ose sepse dëshironi të harroni një situatë stresuese. Ndoshta ju mungon të kaloni kohë me të tjerët dhe mediat sociale duket se janë opsioni tjetër më i mirë. Ose mbase thjesht po kërkoni për një recetë vrasëse për kifle me arra me banane.

3. Provoni një zëvendësues

Më pas, pyesni veten se si mund t’i përmbushni këto nevoja përmes diçkaje tjetër përveç kohës para ekranit. Është thelbësore të zgjidhni diçka që vazhdimisht ju bën të ndiheni mirë. Është si të përpiqesh të pakësosh kripën dhe patatet e skuqura. Plani juaj mund të jetë të ndaloni së ngrëni patate të skuqura dhe të kaloni te hani brokoli edhe pse e urreni brokolin. Epo, ju jeni duke e përgatitur veten për dështim dhe për të ngrënë pa masë ato patate të skuqura joshëse.

Në vend të kësaj, gjeni diçka për të zëvendësuar patatet e skuqura metaforike që është gjithashtu e shijshme dhe ju bën të ndiheni të shëndetshëm dhe të kënaqur. Për shembull, nëse qëllimi juaj është lidhja shoqërore, bëni plane për një vakt të këndshëm me një mik ose merrni atë takim javor personalisht dhe jo përmes Zoom. Nëse qëllimi juaj është frymëzimi, caktoni kohën për pikturë vaji, leximin e trillimeve historike ose çfarëdo qoftë ajo që ju ngre humorin.

4. Mënyra të tjera për të ndryshuar zakonet e ekranit

Përgatituni për të zëvendësuar kohën para ekranit: Ashtu siç është e lehtë të hani ushqim të shpejtë, është më e vështirë të planifikoni një vakt të shëndetshëm, kështu që planifikoni përpara. Të bësh takime me të tjerët është një mënyrë e shkëlqyer për të filluar është më e lehtë të ndryshosh zakonet kur duhet të mbash një angazhim ndaj dikujt.

Identifikoni oraret që do të jenë pa ekran (kohët e vakteve, oraret e aktivitetit familjar, mëngjeset e fundjavës) dhe përmbajuni atyre kufijve. Njihuni me veten dhe llojet e nxitësve që ju tërheqin përsëri brenda.