Health & Beauty Lifestyle

Pikat e syve mund të parandalojnë që fëmijët të vendosin syze optike!

Është një nga ngjarjet më të zakonshme dhe më të sikletshme në jetën e një fëmije: hera e parë që i vendosen syze. Por një studim i ri zbulon se pikat e syrit që përmbajnë atropinë, një substancë që përdoret zakonisht për të zgjeruar bebëzat, mund të vonojnë ose parandalojnë ditën kur një fëmijë të vendosë syze optike. Miopia gjendet në rreth një të tretën e të rriturve dhe ekspertët vlerësojnë se deri në vitin 2050 do të ndodhë në 50 për qind të të rriturve.

Studimi, i publikuar në JAMA Ophthalmology, u kërkoi 489 pjesëmarrësve miopë të moshës 6 deri në 10 vjeç të përdornin një dozë të ulët të atropinës ose 0.01 për qind ose 0.02 për qind ose një placebo çdo ditë për tre vjet. Studiuesit zbuluan se atropina kufizoi ndryshimet e recetës së syzeve dhe ngadalësoi zgjatjen e syrit, gjë që shkakton miopi, më mirë se placebo. Çuditërisht, zgjidhja më e ulët e pikave të syrit prej 0,01 përqind ishte edhe më e mirë në ngadalësimin e përparimit të miopisë sesa zgjidhja më e fortë prej 0,02 përqind.

Kjo është punë emocionuese për komunitetin e kërkimit të miopisë, pjesë e së cilës unë kam qenë për 35 vjet. Ne kemi folur për trajtimin dhe kontrollin për dekada. Dhe është emocionuese të mendosh se mund të ketë opsione në të ardhmen për miliona fëmijë që ne e dimë se do të jenë miop.

Miopia zakonisht fillon te fëmijët e vegjël dhe gradualisht përkeqësohet në vitet e adoleshencës përpara se të zvogëlohet në një moment. Disa ekspertë të syrit besojnë se rreziku i zhvillimit të miopisë rritet nëse një fëmijë kalon shumë kohë duke u angazhuar në aktivitete të tilla si leximi ose përdorimi i telefonave inteligjentë, tabletave dhe kompjuterëve, sipas Klinikës Cleveland. Dhe një sërë çrregullimesh të syrit janë më të zakonshme tek personat miopë: shkëputja e retinës, degjenerimi makular, katarakti dhe glaukoma ndodhin më shpesh te njerëzit me miopi sesa te njerëzit me shikim normal.

Ideja e mbajtjes së kokës së syrit më të vogël nuk është vetëm që syzet e njerëzve të jenë më të holla, do të ishte gjithashtu që në të shtatëdhjetat e tyre të mos pësojnë dëmtim të shikimit.

Autorët e studimit, të sponsorizuar nga Vyluma, një kompani farmaceutike që specializohet në trajtimet e syve, vunë në dukje se studimi i tyre ishte i kufizuar nga mungesa e pjesëmarrësve të moshës 3 deri në 5 vjeç dhe 11 deri në 17 vjeç. Aktualisht ka disa opsione të tjera trajtimi për miopinë: disa lente kontakti mund të korrigjojnë gjendjen dhe operacionet si LASIK, LASEK dhe PRK (keratektomia fotorefaktive) kanë qenë të suksesshme në korrigjimin e shikimit, por këto opsione zakonisht nuk janë të disponueshme për fëmijët.