Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Studimet flasin vetë! Uji i rubinetit në SHBA është i ndotur me kimikate vdekjeprurëse!

Pothuajse gjysma e ujit të rubinetit në SHBA është i kontaminuar me kimikate të njohura si kimike të përhershme, sipas një studimi të ri nga Shërbimi Gjeologjik i SHBA. Megjithatë, numri i njerëzve që pinë ujë të kontaminuar mund të jetë edhe më i lartë se sa zbuloi studimi, sepse studiuesit nuk ishin në gjendje të testonin për të gjitha këto substanca alkile të per- dhe polifluorinuara, ose PFAS, kimikate që konsiderohen të rrezikshme për shëndetin e njeriut.

PFAS janë një familje e kimikateve sintetike të kudogjendura që qëndrojnë në mjedis dhe në trupin e njeriut. Ekspozimi ndaj PFAS është i lidhur me probleme si kanceri, obeziteti, sëmundjet e tiroides, kolesteroli i lartë, ulja e fertilitetit, dëmtimi i mëlçisë dhe shtypja e hormoneve, sipas Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA.

Në qershor 2022, bazuar në shkencën më të fundit, EPA lëshoi këshilla shëndetësore që thanë se kimikatet janë shumë më të rrezikshme për shëndetin e njeriut sesa menduan shkencëtarët fillimisht dhe janë ndoshta më të rrezikshme edhe në nivele mijëra herë më të ulëta se sa besohej më parë.

Efektet shëndetësore nga kimikatet mund të jenë të vështira për t’u specifikuar pjesërisht sepse njerëzit mund të ekspozohen në mënyra të ndryshme dhe në faza të ndryshme zhvillimi dhe sepse ka kaq shumë lloje të kimikateve PFAS me lloje dhe përdorime që kanë ndryshuar me kalimin e kohës.

Shumica e njerëzve në Shtetet e Bashkuara kanë qenë të ekspozuar ndaj disa PFAS dhe disa mund të jenë në rrezik më të lartë, si p.sh. punëtorët industrialë të përfshirë në prodhimin e PFAS dhe njerëzit që jetojnë pranë atyre objekteve. Ka një kërkim të vazhdueshëm për të përcaktuar se si nivele të ndryshme të ekspozimit ndaj kimikateve PFAS mund të çojnë në efekte të ndryshme shëndetësore.

Ekspertët thonë se është e rëndësishme që njerëzit të kuptojnë rrezikun e tyre të ekspozimit përmes ujit të rubinetit. Filtrat e ujit mund të ndihmojnë disi nëse uji i rubinetit është i ndotur dhe ka lëvizje për të rregulluar disa kimikate PFAS në ujin e pijshëm në SHBA.