Health & Beauty

Studim/Çfarë e shkakton humbjen e kujtesës?!

Sasia gjigante e stimujve vizualë, dëgjimorë dhe ndijorë të cilëve ne u nënshtrohemi gjithnjë e më shumë e shtyn trurin tonë të mbushet me informacione, pak a shumë të dobishme, të cilat në afat të gjatë mund ta dërgojnë atë në mbingarkesë duke shkaktuar stres të trurit që mund të çojë në rënie, çmenduri dhe sëmundjet neurodegjenerative si Alzheimer, ndër 5 shkaqet kryesore që ndalojmë ose kemi vështirësi të kujtojmë ngjarjet dhe fytyrat në mendje.

Humbja e kujtesës nuk konsiderohet më një pjesë e pashmangshme e plakjes. Robert S. Wilson, PhD. , një neuropsikolog në Qendrën Mjekësore Universitare Rush, thotë se:

Ndryshimet e para të buta njohëse, të cilat dikur mendohej se ishin plakje normale, janë në fakt shenjat e para të demencës progresive, veçanërisht sëmundjes së Alzheimerit. Patologjia në tru që lidhet me Alzheimer dhe demencat e tjera ka një ndikim shumë më të madh në funksionin e kujtesës në pleqëri sesa kemi njohur më parë.

Por çfarë tjetër shkakton humbjen e kujtesës? Lëndimet e kokës mund të shkaktojnë amnezi, ndonjëherë të përhershme, në varësi të ashpërsisë së dëmtimit. Studimet tregojnë se ato gjithashtu mund të rrisin rrezikun e demencës më vonë në jetë.

Një shkak tjetër është të njihet ekzistenca e një ngjarjeje traumatike që na ka shënuar thellësisht. Njerëzit që pësojnë një ngjarje shkatërruese si një aksident automobilistik, një fatkeqësi natyrore apo një sulm terrorist, shpesh nuk mund ta kujtojnë aksidentin. Është gjithashtu e zakonshme të mos kujtohet se çfarë ndodhi menjëherë para ose menjëherë pas aksidentit. Po kështu, shumë të rritur që kanë përjetuar abuzim me fëmijët e kanë të vështirë të kujtojnë periudha të mëdha kohore nga fëmijëria.

Tumoret e trurit gjithashtu ndikojnë negativisht në aftësinë tonë për të kujtuar. Mosfunksionimi kognitiv është një ndërlikim i shpeshtë në të mbijetuarit afatgjatë të tumoreve të trurit dhe mund të lidhet si me tumorin e trurit ashtu edhe me trajtimin e tij, duke përfshirë kirurgjinë, rrezatimin dhe kimioterapinë.

Ndoshta ju nuk e dini se alkooli është gjithashtu një nga shkaqet e amnezisë. Një studim i fundit tregon se nuk ka një nivel “të sigurt” të pijes, veçanërisht për sa i përket shëndetit të trurit. Edhe në nivele të ulëta ka dëshmi se konsumimi i alkoolit luan një rol më të rëndësishëm në dëmtimin e trurit sesa mendohej më parë.