Lifestyle

Studim: Ja pse nuk duhet të keni një fëmijë të tretë të së njëjtës gjini!

Subjektet u anketuan të paktën një herë në dekadë, duke raportuar nivelet e tyre të kënaqësisë nga jeta dhe nëse kishin fëmijë. Analiza zbuloi se pasi kishin një fëmijë të tretë të të njëjtit seks, prindërit pësuan një rënie të ndjeshme të mirëqenies së tyre në krahasim me ata që kishin një fëmijë të tretë të seksit të kundërt me dy të parët. Ky efekt zgjat për një dekadë, zbuluan ata, dhe u drejtua tërësisht nga nënat që kishin një vajzë të tretë.

Studiuesit, nga Shkolla e Ekonomisë dhe Shkencave Politike në Londër, zbuluan gjithashtu se prindërit që kishin dy fëmijë të së njëjtës gjini kishin më shumë gjasa të përpiqeshin për një fëmijë tjetër dhe e bënin këtë më shpejt se ata që kishin tashmë një djalë dhe një vajzë. Autori kryesor, profesori Paul Dolan tha:

Prindërit që kanë dy fëmijë të së njëjtës gjini kanë më shumë gjasa të provojnë për një të tretën me shpresën se do të “fitojnë” lotarinë e lindjes. Të dhënat tona sugjerojnë se zhgënjimi është kryesisht nga nënat me dy vajza që nuk kanë një djalë, në krahasim me nënat e dy djemve që nuk kanë një vajzë.

Ai raportoi gjetjet e tij në një studim të titulluar:

Gjithçka që duam është një fëmijë i shëndetshëm – mirë, dhe një seks i kundërt me atë që kemi tashmë. Të gjithë i njohim familjet me tre djem ose tre vajza. A vazhduan të kishin tre fëmijë me shpresën se fëmija i tretë do të ishte seksi i kundërt me dy të parët? A janë të zhgënjyer kur kanë një fëmijë tjetër të së njëjtës gjini? Ne tregojmë se të kesh tre fëmijë të të njëjtit seks ndikon negativisht në kënaqësinë e jetës. Ky efekt nxitet tërësisht nga nënat që kanë një vajzë të tretë dhe zgjat 10 vjet pas lindjes. Duket se nënat me dy vajza shpresojnë se mund të kenë një djalë dhe janë të zhgënjyer nëse kjo nuk ndodh. Ne kemi gjetur anasjelltas se të kesh dy fëmijë të të njëjtit seks rrit mirëqenien subjektive.

Profesor Dolan tha se arsyeja pas gjetjeve të tij mund të qëndronte tek nënat që nuk duan shumë femra në një familje. Ai shkroi:

Një mundësi do të ishte që kjo të pasqyrojë fuqinë fitimprurëse të djemve, e cila vazhdon pavarësisht progresit në barazinë gjinore. Ky do të ishte një version më i butë i preferencës së vërejtur për djemtë në vendet në zhvillim.

Hulumtimi u botua në Elsevier’s Journal of Behavioral and Experimental Economics.