Health & Beauty

Studimi i fundit tregon për sëmundjet që janë të rrezikuar ish-futbollistët!

Futbollistët në pension mund të përjetojnë plakje të përshpejtuar, duke përfshirë një prevalencë më të lartë të sëmundjeve kronike, krahasuar me popullatën e përgjithshme. Drejtuesja e studimit, Rachel Grashow e Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit dhe kolegët e saj krahasuan shkallët e artritit, demencës/Alzheimerit, hipertensionit dhe diabetit në 2,864 ish-lojtarë profesionistë të futbollit, nga mosha 25 deri në 59 vjeç, sipas moshës, racës dhe indeksit të masës trupore.

Studiuesit zbuluan se artriti dhe demenca/alzheimer ishin më të përhapura në mesin e lojtarëve të futbollit në të gjitha grupmoshat e studimit. Vetëm te futbollistët e rinj (25 deri në 29 vjeç) ishin më të përhapur hipertensioni dhe diabeti. Krahasuar me popullatën e përgjithshme, lojtarët e futbollit kishin më pak gjasa të përjetonin një interval shëndetësor pa sëmundje në të gjitha kategoritë e moshave.

Këto gjetje sugjerojnë shfaqjen e një fenotipi të plakjes së parakohshme jo-adaptive midis ish-profesionistëve të futbollit amerikan të karakterizuar nga një barrë e hershme e sëmundjeve kronike dhe më pak vite shëndetësore. Gjetjet nënvizojnë nevojën për identifikimin e hershëm të lojtarëve të rinj dhe të moshës së mesme që mund të përjetojnë sëmundje kardiometabolike, ortopedike dhe neurokognitive, në mënyrë që të miratohen në kohë ndërhyrje farmakologjike dhe të sjelljes për të përmirësuar sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë.

Ndërkaq, gazetat sportive dhe portalet e lajmeve në mbarë globin kanë lavdëruar me nota të larta Lionel Messin dhe Argjentinën, pasi dje siguruan titullin e Kupës së Botës në Katar me fitoren e mbrëmshme me anë të penalltive (4-2) kundër Francës.