Food & Drink Health & Beauty

Ushqimet e preferuara që mund të ndryshojnë trurin tuaj!

Ushqimi i papërdorshëm rilidh trurin tuaj për t’ju mbajtur të  hani më shumë, tregon një studim. Yndyra dhe sheqeri në çokollata, patatet e skuqura dhe ëmbëlsirat aktivizojnë sistemin e shpërblimit të trupit, duke e mësuar atë t’i preferojë ato ndaj ushqimeve të tjera. Studiuesit gjermanë gjurmuan aktivitetin e trurit në dy grupe vullnetarësh që u dhanë kos, me njërin prej tyre një version me yndyrë dhe sheqer më të lartë.

Pas tetë javësh, pjesa e trurit të tyre përgjegjëse për motivimin u ndez më shumë kur iu dha rostiçeri në krahasim me grupin që iu dha alternativa me më pak yndyrë. Dr Marc Tittgemeyer, i Institutit Max Planck për Kërkimin e Metabolizmit në Këln, tha se ushqimi i padëshiruar formon “lidhje të reja” në tru që janë të vështira për t’u ç’mësuar. Ai tha:

Matjet tona të aktivitetit të trurit treguan se truri rilidh veten përmes konsumimit të ushqimeve yndyrore. Në mënyrë të pandërgjegjshme mëson të preferojë ushqimin shpërblyes. Përmes këtyre ndryshimeve në tru, ne në mënyrë të pandërgjegjshme do të preferojmë gjithmonë ushqime që përmbajnë shumë yndyrë dhe sheqer.

Studimet e mëparshme në minj treguan se këto ndryshime të trurit shkaktuan gjithashtu tërheqje kur u hiqeshin ushqimet me yndyrë të lartë, duke rritur nivelet e ankthit. Konsumimi i rregullt i ushqimeve me yndyrë të lartë mund të rrisë rrezikun e obezitetit, si dhe sëmundjeve vdekjeprurëse të zemrës dhe goditjes në tru.

Rreth një e katërta e të rriturve në Angli janë obezë, me 38 për qind të tjerë të klasifikuar si mbipeshë. Hulumtimi i fundit, i botuar në Cell Metabolism, shikoi se si ngrënia e ushqimeve ndikoi në atë që 49 të rritur të shëndetshëm preferuan më vonë.

Atyre iu dhanë kos të cilët kishin nivele të ngjashme kalorish dy herë në ditë. Truri i tyre u skanua me një MRI funksionale ndërsa pinin milkshake në fund të studimit. Grupi që u dha jogurt me yndyrë më të lartë iu përgjigj më fuqishëm qumështit, duke sugjeruar se truri i tyre kishte ndryshuar, thanë studiuesit. Dr Tittgemeyer tha:

Lidhjet e reja krijohen në tru dhe ato nuk shpërbëhen aq shpejt. Në fund të fundit, e gjithë kuptimi i të mësuarit është që sapo të mësoni diçka, nuk e harroni atë kaq shpejt.