Food & Drink Lifestyle

Vakti i mëngjesit, kur nisi dhe si ndryshon nëpër botë…

Ashtu si me shumicën e gjërave, vaktet e mëngjesit kanë qenë jashtë modës gjatë historisë. Këto ndryshime në kuzhinë mund t’i atribuohen gjërave të shumta duke përfshirë normat shoqërore, sigurinë ushqimore dhe madje edhe panik moral.  Regjistrimi i parë i një vakti të përditshëm në mëngjes vjen nga Egjipti i Lashtë. Fshatarët konsumonin birrë, bukë dhe qepë në mëngjes para se të shkonin në punë. Zakonisht ishte një vakt i rëndë pasi nuk do të hanin më deri në fund të ditës.

Gjatë Mesjetës, mëngjesi zakonisht nuk hahej pasi Kisha Katolike e shihte si grykës. Zakonisht vetëm të moshuarit, të sëmurët, fëmijët dhe punëtorët hanin mëngjes pasi nuk kishin fuqinë për të arritur në vaktin tipik të madh të mesditës. Termi mëngjes e ka origjinën në Evropën e shekullit të 15-të, por ngrënia në mëngjes nuk u bë një ritual i përditshëm në Evropë deri në vitet 1600, pasi kjo ishte kur shumë njerëz filluan të shkonin në punë çdo ditë.

Sipas historianëve të ushqimit, njerëzit kanë ngrënë vezë për rreth 6 milionë vjet, fillimisht duke i ngrënë ato të papërpunuara nga foletë e shpendëve të egër. Zogjtë e xhunglës u zbutën për prodhimin e vezëve në Indi deri në vitin 3200 para Krishtit, dhe mendohet se Egjipti i Lashtë dhe Kina e Lashtë ishin shoqëritë e para që zbutën pulat.

Ndërsa proshuta dhe vezët tani mund të gjenden pothuajse kudo, kjo nuk është gjëja e parë që ju vjen në mendje si mëngjes në shumicën e vendeve. Në Japoni supa miso, orizi i bardhë dhe peshku janë artikuj të zakonshëm të mëngjesit. Mëngjesi është zakonisht një vakt i lehtë dhe shpesh shoqërohet me çaj jeshil. Kuzhina e mëngjesit në Indi ndryshon sipas rajonit, por zakonisht është e ngjashme me ushqimet që hahen në drekë ose darkë dhe mund të përfshijë roti, dosa, patate me erëza ose chutney të ndryshme.

Vendet nordike zakonisht hanë sanduiçe të hapur për mëngjes me mish të ftohtë, peshk, djathë ose perime. Shakshuka është një pjatë mëngjesi me origjinë nga Afrika Veriore, e cila tani është e njohur në të gjithë Lindjen e Mesme. Ai përbëhet nga vezë të ziera në një salcë domate dhe zakonisht shërbehet me pita të ngrohtë ose naan.