Health & Beauty Lifestyle

Vëmendje këtu, njihuni me 4 mënyrat për t’i shplodhur sytë gjatë ditës!

Nuk mund të mohohet fakti se të qenit pjesë e epokës digjitale na ka bërë të gjithëve të varur nga ekranet. Ndërsa përpiqemi t’i kufizojmë fëmijët tanë që të kenë kohë të tepërt para ekranit, tendosja digjitale e syve tek të rriturit është gjithashtu shumë e zakonshme. Nga puna në një kompjuter ose laptop, ose shikimi i televizorit ndërsa relaksoheni deri tek mesazhet e thjeshta me një mik, ne jemi të rrethuar nga pajisje digjitale që çojnë në një rritje të ndjeshme të tendosjes digjitale të syve.

Kjo është shqetësuese, pasi pajisjet digjitale lëshojnë valë të shkurtra me energji të lartë, të cilat mund të depërtojnë në sy dhe mund të rezultojnë në dëmtimin e qelizave të retinës. Prandaj, këtu janë disa mënyra se si mund të reduktoni tendosjen digjitale të syve:

1.Rregulloni ndriçimin

Në ditët e sotme, çdo smartphone vjen me një veçori të një mburoje të rehatisë së syve, duke përzgjedhur atë që vendos ndriçimin e pajisjes suaj në një mënyrë relaksuese për sytë tuaj. Përveç telefonave, laptopët dhe televizorët vijnë me një veçori të rregullimit të ndriçimit dhe kontrastit. Të kesh një cilësim të personalizuar mund të jetë më i lehtë për sytë tuaj.

2.Bëni pak pushim nga sytë

Qoftë shikimi i tepruar apo kur jemi duke punuar, ne e kemi zakon të përqendrohemi vazhdimisht në ekran, gjë që mund të na lodhë rëndë sytë. Ajo që mund të bëni është të krijoni disa pauza në mes. Edhe gjatë punës, mos harroni të bëni pushime për sytë tuaj.

3.Pulitini shpesh sytë

Pulitja prodhon lot që na njom dhe freskon sytë. Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit i mbyllin sytë më pak ndërsa lexojnë ose shikojnë. Për t’i shplodhur sytë, uluni me sytë hapur dhe pulsoni dhjetë herë shpejt.

4.Ruani distancën midis syve dhe ekranit

Sigurohuni që të jeni në gjendje të shihni gjithçka në ekranin e telefonit tuaj nga një distancë prej 40 deri në 45 cm. Duhet të jetë një distancë sa një krah midis syve dhe monitorit tuaj. Kjo konsiderohet një distancë e sigurt si për rehatinë tonë vizuale ashtu edhe për qafën.