Health & Beauty Lifestyle

Zgjohesh herët për punë? Kjo është arsyeja pse mund të jetë diçka e keqe për ju…

Zgjimi herët për punë mund ta bëjë punën më stresuese dhe jetën më pak të kënaqshme. Termi ‘jetlag social’ përshkruan efektin e njerëzve që duhet të ngrihen me orën e alarmit gjatë javës, në vend që të zgjohen natyrshëm dhe të flenë më gjatë, siç bëjnë në fundjavë. Zgjimi artificialisht kur bie një alarm, e fik orën e brendshme të trupit tonë, kështu që ndihet paksa si një vonesë nga fluturimi në një vend me një zonë kohore të ndryshme.

Tani një studim ka zbuluar se njerëzit me më shumë probleme sociale e shohin punën më stresuese dhe kanë kënaqësi më të ulët nga jeta. Studiuesit shikuan një sondazh të kryer nga rreth 4,500 njerëz në Republikën Çeke gjatë tre viteve midis 2018 dhe 2020. Sondazhi pyeti se në cilën orë njerëzit shkonin në shtrat dhe ngriheshin – si kur ishin duke punuar, ashtu edhe gjatë fundjavës ose ditëve të tjera jopune.

Diferenca në këto kohë u përdor për të llogaritur ‘borxhin e gjumit’ të njerëzve. Njerëzit me më shumë borxhe gjumi, që do të thoshte më shumë jetlag social, dhanë një rezultat më të ulët nga 10 kur u pyetën se sa të kënaqur ishin me jetën e tyre në tërësi.

Ata shënuan më keq kur u pyetën nëse kishin përjetuar tre lloje të stresit të punës në 12 muajt e fundit. Këto ishin stresi i punës së shumë orëve me shumë kërkesa, stresi i frikës se mos humbisnin punën dhe frika nga aksidentet ose lëndimet në punë. Rezultatet sugjerojnë se mëngjeset e hershme në mënyrë të panatyrshme gjatë javës mund t’i bëjnë ata të ndihen më të stresuar.

Megjithatë studimi zbuloi se cilësia e gjumit e vetë-raportuar e njerëzve mund të jetë më e rëndësishmja për cilësinë e përgjithshme të jetës së tyre. Njerëzit që raportuan gjumë të mirë dhe jo me cilësi të dobët, në përgjithësi ishin më pak të stresuar në punë dhe më të kënaqur me jetën e tyre, njësoj si ata me më pak vonesë. Por ata ishin gjithashtu më të lumtur dhe raportuan mirëqenie dhe shëndet më të mirë.

Michaela Kudrnačova, autorja kryesore e studimit nga Universiteti Charles në Pragë, tha:

Në shoqërinë moderne ne kemi orare strikte ku duhet të ngrihemi për punë dhe shkollë. Jetlag-i social nuk është studiuar mirë, por është i rëndësishëm sepse është e vështirë të kompensohet gjumi i humbur në javë në fundjavë. Këto rezultate sugjerojnë se jetlag social mund të ndikojë në kënaqësinë e jetës dhe stresin e punës, kështu që duhet të shikohet më tej.

Studimi, i botuar në revistën PLOS ONE, përpunoi jetlag social duke përdorur një metodë të thjeshtë vlerësimi bazuar në pikën e mesit të gjumit të tyre të natës. Për shembull, nëse dikush shkoi për të fjetur në orën 23:00 dhe zgjohej në 7 të mëngjesit gjatë javës, gjumi i tij në mes të pikës ishte në gjysmë të asaj periudhe, në orën 3 të mëngjesit. Nëse shkonin për të fjetur në mesnatë dhe zgjoheshin në 10 të mëngjesit në fundjavë, gjumi i tyre në mes të mëngjesit kalonte në 5 të mëngjesit.

Kjo do të rezultonte në një ‘borxh gjumi’ prej dy orësh, që tregon nivelin e dikujt të pengimit social. Jetlag-i social nuk lidhej me nivelin e lumturisë së njerëzve, të cilin ata e vlerësuan nga 10, ose mirëqenien e tyre të përgjithshme, e cila bazohej në atë se sa shpesh gjatë dy javëve të mëparshme ata thanë se ishin ndjerë të gëzuar, të qetë dhe aktiv.

Ky ishte rasti edhe kur u morën parasysh faktorë të tjerë që ndikojnë në cilësinë e mundshme të jetës së njerëzve, si mosha dhe pasuria e tyre. Sa më gjatë që njerëzit flenë, aq më i varfër është shëndeti dhe lumturia e vetë-raportuar, megjithëse autorët e studimit sugjerojnë se ky zbulim mund të anashkalohet nga njerëzit me probleme të shëndetit mendor që priren të flenë më gjatë.