Food & Drink Health & Beauty

3 përfitimet shëndetësore të kafesë së zezë…

Ndërsa shumë dashamirës të kafesë preferojnë kafenë e tyre me sasi bujare qumështi dhe sheqeri, disa preferojnë të tyren krejtësisht të pastër. Kjo quhet kafe e zezë, e cila është kafe pa përbërës shtesë, si krem, qumësht ose ëmbëlsues. Kur hiqni ato përbërës, ju mbeteni një pije me kalori të ulët dhe me pak sheqer. Pirja e drejtpërdrejtë e kafesë ju jep gjithashtu akses në të gjithë antioksidantët dhe kafeinën që ajo përmban. E gjithë kjo shton përfitimet e shumta shëndetësore të kafesë së zezë.

1. Rreziku i reduktuar i kancerit

Sipas disa studimeve, pirja e kafesë së zezë mund të ulë rrezikun për t’u prekur nga kanceri i caktuar, duke përfshirë kancerin e mëlçisë, kolorektalit dhe gjirit. Sipas WebMD, studiuesit mendojnë se antioksidantët e kafesë, të cilët mbrojnë qelizat tuaja nga molekulat e rrezikshme të njohura si radikalet e lira, mund të jenë shkaku i kësaj.

2. Rreziku i reduktuar i cirrozës

Një tjetër përfitim shëndetësor i kafesë së zezë është zvogëlimi i rrezikut të cirrozës, e cila është një fazë e vonë e dhëmbëve të mëlçisë. Kjo mund të shkaktohet nga shumë forma të sëmundjeve të mëlçisë ose konsumimi i tepërt i alkoolit. Një studim i rëndësishëm zbuloi se katër ose më shumë filxhanë kafe të zezë në ditë mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të cirrozës alkoolike deri në 80%. The Guardian gjithashtu vë në dukje se individët që pinë një filxhan kafe kanë një rrezik 20% më të ulët të zhvillimit të cirrozës alkoolike në krahasim me ata që nuk pinë.

3. Rreziku i reduktuar i diabetit

Studime të shumta tregojnë se konsumimi i kafesë së zezë mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2. Sipas Healthline, një analizë e plotë e 28 studimeve që përfshinin më shumë se 1.1 milion pjesëmarrës zbuloi një lidhje të caktuar të varur nga doza midis konsumimit të kafesë dhe rrezikut të diabetit të tipit 2. Kjo mund të jetë rezultat i acidit klorogjenik dhe përmbajtjes së lartë të kafeinës në kafenë e zezë.