Health & Beauty

Nëse jeni konsumues i alkoolit, ja çfarë duhet të dini mbi përdorimin e antibiotikëve!

Brenda çdo bari që ju jepet me recetë ose blini, do të gjeni një ‘Fletëpalosje informacioni për pacientin’, e cila ia vlen gjithmonë ta lexoni përpara se të filloni ndonjë mjekim të ri. Ai do t’ju tregojë me detaje gjëra të tilla si efektet anësore, paralajmërimet dhe nëse mund të konsumoni apo jo alkool. National Health Service thotë ‘me qetësi’ se nuk ka gjasa që pirja e alkoolit në moderim të shkaktojë probleme nëse jeni duke marrë antibiotikët më të zakonshëm, në rast të disa përjashtimeve.

Por në përgjithësi thotë se është një ide e mirë të shmangni pirjen e alkoolit kur merrni ilaçe ose ndiheni keq. Disa ekspertë thonë se alkooli mund të parandalojë veprimin e antibiotikëve ashtu siç duhet. Klinika “Mayo” thotë se alkooli mund të zvogëlojë energjinë tuaj dhe të vonojë sa shpejt shëroheni nga sëmundja. Alkooli është gjithashtu një diuretik, duke shkaktuar dehidratim, gjë që nuk është ideale kur nuk jeni mirë. Pija alkoolike gjithashtu mund të intensifikojë simptomat e sëmundjes që keni tashmë, të tilla si marramendje ose përgjumje.

Është e rëndësishme të lexoni broshurën e informacionit të çdo antibiotiku që ju është dhënë nëse planifikoni të pini. Ka disa raste kur duhet të shmangni plotësisht pirjen, për shembull kur merrni metronidazol ose tinidazol. NHS thotë se duhet të shmangni pirjen për 48 orë pasi të keni ndërprerë marrjen e metronidazolit dhe 72 orë pasi të keni ndërprerë marrjen e tinidazolit.

Të dyja mund të përdoren për të pastruar infeksionet dentare dhe vaginale, ose ulcerat e infektuara të këmbëve dhe plagët e presionit, ndërsa kjo e fundit përdoret ndonjëherë për të ndihmuar në pastrimin e baktereve të quajtura Helicobacter pylori nga zorrët. Alkooli mund të shkaktojë një reagim serioz kur kombinohet me këto barna. Simptomat mund të përfshijnë:

  1. Mungesa e frymëmarrjes
  2. Dhimbje koke
  3. Dhimbje gjoksi
  4. Skuqje e lëkurës
  5. Rritja ose rrahjet e parregullta të zemrës
  6. Të vjella

Ka disa antibiotikë që ndonjëherë mund të ndërveprojnë me pijen alkoolike, kështu që duhet të jeni të kujdesshëm edhe për të pirë nëse jeni duke marrë:

  • Ko-trimoksazol – pirja e alkoolit gjatë marrjes së ko-trimoksazolit mund të shkaktojë herë pas here një reagim të ngjashëm me atë të metronidazolit ose tinidazolit, megjithëse kjo është shumë e rrallë.
  • Linezolid – mund të ndërveprojë me pije alkoolike të padistiluara (të fermentuara), të tilla si vera, birra, sheri dhe lager.
  • Doksiciklina – dihet se ndërvepron me alkoolin dhe efektiviteti i doksiciklinës mund të reduktohet te njerëzit me një histori të konsumimit kronik të alkoolit.
  • Eritromicina – ka disa dëshmi të një ndërveprimi të vogël me alkoolin, i cili mund të zvogëlojë ose vonojë pak efektin e eritromicinës.

Shumë antibiotikë specifikojnë se sa shpejt pas marrjes së tyre mund të pini përsëri. Për shembull, duhet të shmangni pirjen e alkoolit për të paktën 24 orë pas përfundimit të një kursi të përshkruar të metronidazolit dhe të paktën 72 orë pas përfundimit të një kursi të përshkruar me tinidazol. Me antibiotikë të tjerë, zakonisht nuk ka ndonjë efekt anësor të kundërt nëse pini, por ka kuptim të shmangni alkoolin derisa të jeni shëruar.

Ekspertët në “Independent Pharmacy” thanë më parë se pirja e pijeve alkoolike me antibiotikë mund të ngadalësojë shërimin tuaj:

Ka disa antibiotikë që kërkojnë që të shmangni plotësisht alkoolin kur i merrni. Metronidazoli, i cili zakonisht përshkruhet për trajtimin dentar ose për të pastruar ulcerat e infektuara, dhe Tinidazole, i cili shpesh përshkruhet për të pastruar infeksionet dhe për të trajtuar bakteret e padëshiruara të zorrëve. Kombinimi i alkoolit me këta dy antibiotikë mund të ketë efekte anësore të dhimbshme, duke përfshirë dhimbje stomaku, të vjella dhe një rrahje të shpejtë ose të çrregullt të zemrës. Antibiotikë të tjerë për të qenë të kujdesshëm ndaj reagimit me alkoolin janë Linezolid dhe Doxycycline. Megjithatë, nuk ka gjasa që konsumi i alkoolit të shkaktojë probleme nëse jeni duke marrë antibiotikët më të zakonshëm, kështu që kontrolloni me mjekun ose farmacistin tuaj kur merrni recetën tuaj nëse jeni ju lejohet të pini alkool gjatë marrjes së ilaçeve.