Health & Beauty Lifestyle

6 arsye pse nuk mund ta mbani urinën!

Një fshikëz tepër aktive shkakton mosmbajtje urinare, e përcaktuar nga një nxitje e papritur dhe e pakontrollueshme për të urinuar. Gjendja që fillon zakonisht në fëmijëri mund të çojë në shumë siklet pasi mund të mos jeni në gjendje të mbani urinën tuaj për një kohë të gjatë. Edhe pse nuk është njësoj si lagja në shtrat, e cila është e zakonshme tek fëmijët e vegjël, mosmbajtja e urinës mund të ndërhyjë në rutinën tuaj të përditshme dhe të çojë në stres dhe depresion fizik dhe mendor.

Sipas një studimi, të publikuar në Journal of Mid-Life Health, prevalenca e kësaj gjendje ndryshon më shumë tek gratë nga 8-45 për qind. Ekspertët besojnë se gjendja ndodh për shkak të shtrirjes së tepërt ose dobësisë së muskujve përgjegjës për kontrollin e rrjedhjes së urinës.

Mjekët thonë se simptoma më e zakonshme e një fshikëze të dobët është dëshira për të shkuar në tualet më shpesh sesa është normale. Një zakon normal i banjës është rreth katër deri në pesë udhëtime në ditë, por ata me fshikëz të dobët mund të vazhdojnë të vizitojnë banjën për shkak të ndjesisë së nevojës për të urinuar.

Disa arsye pse ndodh janë:

Shtatzënia

Gjatë shtatzënisë, muskujt e legenit të një gruaje shtrihen shumë dhe dobësohen gjatë procesit. Nëse muskujt e legenit nuk ofrojnë mbështetje të mjaftueshme, fshikëza juaj mund të ulet ose ulet, duke shkaktuar një gjendje të njohur si cistocele. Kur fshikëza urinohet, mund të shkaktojë shtrirjen e hapjes së uretrës. Gjithashtu, përveç kësaj, muskujt që rrethojnë uretrën preken pasi mbizotërojnë nëse fshikëza juaj ka një tkurrje të fortë.

Obeziteti ose mbipesha

Nëse jeni mbipeshë ose obez, pesha e tepërt e trupit mund të rrisë presionin e barkut, i cili nga ana tjetër do të rriste presionin e fshikëzës. Sipas një studimi, humbja e peshës shoqërohet me ndryshime në masat urodinamike, duke çuar në uljen e mosmbajtjes. Mjekët thonë se pesha e barkut dëmton ose dobëson dyshemenë e legenit, duke ju bërë të prirur ndaj rrjedhjes së urinës. Një dysheme e dobët e legenit ju bën gjithashtu të prirur ndaj mosmbajtjes së stresit, e cila ndodh kur qeshni, kolliteni apo edhe teshtini.

Kapsllëku

Nëse vuani nga kapsllëku, inkontinenca urinare është e domosdoshme.
Mjekët thonë se sasitë e mëdha të jashtëqitjes në zorrën e trashë mund të bëjnë presion mbi fshikëzën, duke mos e lënë të mbushet aq sa duhet. Gjithashtu bën që fshikëza të tkurret kur nuk është menduar.

Prolapsi i fshikëzës

Prolapsi i fshikëzës, i njohur zakonisht si cistocele, ndodh tek gratë kur fshikëza fryhet në murin e përparmë të vaginës. Ndodh kur muret vaginale dobësohen dhe shtrihen për shkak të lindjes së fëmijës ose tendosjes së përsëritur.

Peshëngritje e rëndë

Shumë herë, sipas ekspertëve të shëndetit, ushtrimet e tepërta dhe stërvitjet e forta si ngritja e peshave mund të bëjnë që fshikëza juaj të dobësohet, aktiviteti rrit presionin intra-abdominal.

Periudhat menstruale

Gjatë kohës që çon në menstruacionet tuaja, mitra juaj rrit mbështjellësin e saj dhe fryhet në përgatitje për implantimin e vezës. Ky ndryshim i vogël i madhësisë në mitër mund të shkaktojë pak presion mbi fshikëzën.