Health & Beauty

Për ju vajza dhe gra që nuk urinoni pas marrëdhënies intime!

Shkuarja në tualet pas marrëdhënies intime është normale dhe duhet të ndodh sepse në këtë mënyrë largohen bakteret që janë mbetur në zonat e ndjeshme të organeve gjenitale. Shkuarja në tualet pas marrëdhënieve intime është e dobishme për parandalimin e infeksioneve të traktit urinar, veçanërisht te gratë. Për meshkujt kjo është më pak shqetësuese, kryesisht sepse ka më pak rrezik që bakteret që shkaktojnë probleme të arrijnë në fshikëzën e tyre, falë uretrave më të gjata.

Te meshkujt, urinimi dhe nxjerrja e lëngut seminal bëhet përmes uretrës. Kjo do të thotë që ata së pari kryejnë një funksion dhe më pas një tjetër. “Arritja e ereksionit është për lirimin e lëngut seminal gjatë orgazmës. Për të parandaluar që lëngu të arrijë në fshikëzën urinare, sfinkteri i brendshëm i uretrës tkurret. Kjo jo vetëm që pengon hyrjen e spermës në fshikëzën urinare, por gjithashtu parandalon kalimin e urinës përmes uretrës gjatë ereksionit dhe ejakulimit”-shpjegon urologu dhe specialisti i kancerit të prostatës, David B. Samadi.

Pra, nëse jeni ende në lëvizje gjatë jashtëqitjes, mund të haseni në vështirësi. Por ky është një reagim normal dhe nuk është asgjë për t’u shqetësuar. Ju do të jeni në gjendje të shkoni në tualet kur ereksioni juaj të jetë zhdukur. Megjithatë, ka simptoma urinare që meshkujt nuk duhet t’i anashkalojnë. Infeksioni i traktit urinar (UTI), uretriti dhe infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST) gjithashtu mund ta bëjnë të vështirë urinimin pas marrëdhënies seksuale, madje edhe të shkaktojnë një ndjesi djegieje pas vetë aktit.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje disa prej simptomave si urinimi i shpeshtë, ndjenja se duhet të shkoni gjithmonë në tualet, edhe kur nuk ju pëlqen, urinim i dhimbshëm, dhimbje stomaku, turbullira dhe urinim i pakëndshëm, gjak në urinë, ethe dhe vjellje. Gjatë dimrit, infeksionet e traktit urinar (UTI) janë të zakonshme. Dimri parandalon shumë shqetësime të lidhura me motin e ftohtë dhe të lagësht, por gjithashtu rrit problemet shëndetësore si artriti, sëmundjet e zemrës, komplikimet e frymëmarrjes dhe problemet e lëkurës. Megjithatë, respektimi i këshillave specifike nga ekspertët mund t’i parandalojnë ato.