Health & Beauty

Ankthi mund të luftohet edhe pa ilaçe dhe rezultati të jetë po aq efektiv!

Praktikimi i vëmendjes për të lehtësuar ankthin mund të jetë po aq efektiv sa mjekimi, tregon një studim i ri. Një studim i kohëve të fundit i botuar në revistën “JAMA Psychiatry” tregoi se njerëzit që morën tetë javë ndërhyrje të bazuara në ndërgjegje pësuan një ulje të ankthit që përputhej me ata të cilëve u ishte përshkruar escitalopram, një ilaç i zakonshëm kundër ankthit që shpesh përshkruhet nën emrin e markës “Lexapro”.

Një shkallë prej shtatë pikësh u përdor për të vlerësuar ankthin midis 208 pjesëmarrësve, me një rezultat prej shtatë që përfaqëson ankthin ekstrem dhe një rezultat normal. Si në grupet e mjekimit ashtu edhe në grupet e ndërgjegjësimit, rezultati mesatar pas trajtimit ra nga një nivel i moderuar ankthi në një nivel të butë ankthi. Të dy grupet e filluan studimin me rezultate të ngjashme bazë (4.44 në grupin e vëmendjes dhe 4.51 në grupin e mjekimit.)

Deri në fund të studimit, rezultatet e ankthit në të dy grupet kishin rënë në një mesatare prej 3.09 në shkallën e ankthit, një statistikisht e ngjashme ndryshim që tregoi se trajtimet ishin po aq efektive. Praktikat e ndërgjegjes si ushtrimet e frymëmarrjes janë përdorur për të trajtuar ankthin për një kohë të gjatë, por ky është studimi i parë që tregon se sa efektive mund të jenë ato në krahasim me trajtimet standarde për çrregullimet e ankthit, tha autorja kryesore e studimit, Elizabeth Hoge, e cila është një psikiatre dhe drejtoreshë e “Programit të Kërkimit të Çrregullimeve të Ankthit” në Universitetin Georgetown.

Ajo beson se gjetjet ndihmojnë në mbështetjen e përdorimit të ndërgjegjes si një ndërhyrje e zbatueshme që mund të jetë më e mirë se trajtimet tradicionale për disa njerëz, të tillë si ata që nuk janë të kënaqur të shohin një psikiatër ose që përjetojnë efekte anësore negative nga mjekimi. Hoge tha:

Ne nuk mund të parashikojmë ende se kush do të bëjë më mirë me cilin lloj trajtimi. Por nuk ka asgjë që thotë se nuk mund t’i bëni të dyja në të njëjtën kohë.

Trajtimet e përdorura në studim përfshinin ushtrime të ndërgjegjësimit për frymëmarrjen, të cilat përfshijnë vëmendjen ndaj frymëmarrjes tuaj ndërsa lejoni që mendimet të ngrihen, më pas të kalojnë nëpër mendjen tuaj përpara se t’i lini të shkojnë. E rëndësishmja, praktika nuk ka të bëjë me përpjekjen për të ndryshuar frymën tuaj, tha Hoge, por për t’u fokusuar në frymën tuaj si një mënyrë për të kontrolluar veten nëse ju lind ndonjë mendim ankthi.