Auto & Moto

Benzina tanimë mund të zëvendësohet me ajër dhe ujë?! Këtë na e vërteton Porsche!

Porsche, prodhuesi i automjeteve ka mbushur një 911 për herë të parë me një karburant të ri sintetik të krijuar nga ajri i hollë dhe uji. EFuel u zhvillua nga një kompani e quajtur Highly Innovative Fuels në të cilën prodhuesi i automjeteve ka investuar si një mbrojtje kundër të qenit i detyruar të shkojë tërësisht elektrik në të ardhmen me karbon zero.

Kompania prodhon karburantin në një fabrikë me energji të erës në Punta Arenas, Kili, afër majës së Amerikës së Jugut, ku era fryn mesatarisht 270 ditë në vit. Karburanti kombinon karbonin e kapur nga atmosfera me hidrogjenin me burim nga uji për të krijuar metan, i cili shndërrohet në një lëndë djegëse që funksionon njësoj si benzina.

Një zëdhënës i Porsche tha për Fox News Digital se 911 e përdorur për të demonstruar nuk kërkon modifikime dhe se pothuajse çdo makinë me benzinë mund ta përdorë atë. Fabrika pilot aktualisht ka një prodhim prej 34,342 gallonësh në vit, por do të rritet në 145.3 milion gallon deri në fund të kësaj dekade. Porsche fillimisht do ta përdorë atë në projekte speciale, duke përfshirë si lëndë djegëse për serinë e garave Porsche Mobil 1 Supercup, pasi aktualisht kushton 45 dollarë për gallon për t’u prodhuar, por do të jetë më pak se 8 dollarë për gallon deri në vitin 2026.

Meqenëse kërkon aq dioksid karboni për të prodhuar aq sa lëshon në emetimet e tij, ai është në thelb një lëndë djegëse neto zero dhe mund të miratohet për përdorim të gjerë sipas rregullave të emetimeve të ardhshme. Porsche, kompani të tjera të makinave sportive dhe madje edhe seria e Formula 1 kanë hetuar zbatimin e tij për të ruajtur performancën dhe përfitimet e argëtimit dëgjimor të motorëve me djegie të brendshme në produktet e tyre.

CEO i Lamborghini, Stephan Winkelmann së fundmi i tha ‘Fox News Digital’ se edhe marka e tij është shumë e interesuar për të.

Kjo është diçka që ne ende po e shqyrtojmë, duhet të shohim se çfarë do të thotë legjislatura në dy vitet e ardhshme nëse ka një mundësi apo një dritare të hapur edhe për ato lloje makinash me hibride ende në vitet ’30 duke përdorur karburant sintetik.