Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Coca Cola Diet nuk është aq e shëndetshme sa mendoni, ja çfarë paralajmëron OBSH!

Pijet me ëmbëlsues si Coca Diet nuk ju ndihmojnë të humbni peshë, paralajmërojnë ekspertët. Organizata Botërore e Shëndetësisë lëshoi sot udhëzime që këshillojnë të mos pini pije të ëmbëlsuara artificialisht nëse doni të humbni kilogramët. Kimikatet në pije mund të rrisin gjithashtu rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit të tipit 2, tha agjencia ndërkombëtare. Francesco Branca, i OBSH-së, tha:

Zëvendësimi i sheqernave të lira me ëmbëlsues pa sheqer nuk ndihmon në kontrollin e peshës në planin afatgjatë. Njerëzit duhet të marrin në konsideratë mënyra të tjera për të reduktuar marrjen e sheqernave të lira, të tilla si konsumimi i ushqimit me sheqerna natyrale, si frutat, ose ushqimet dhe pijet pa sheqer. Ëmbëlsuesit pa sheqer nuk janë faktorë thelbësorë dietikë dhe nuk kanë asnjë vlerë ushqyese.

Studiuesit e OBSH-së shqyrtuan të dhënat nga 283 studime të kryera në të rritur, fëmijë, gra shtatzëna ose popullata të përziera. Në terma afatshkurtër, ëmbëlsuesit si aspartame dhe stevia çojnë vetëm në rënie të vogël të peshës “kur përdorimi i tyre çon në një reduktim të marrjes totale të energjisë”, tha ai.

Por OBSH tha gjithashtu se mund të ketë “efekte të padëshirueshme” të lidhura me përdorimin afatgjatë, të tilla si një rritje e rrezikut të diabetit të tipit dy, sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjes. Autorët thanë se nevojiten kërkime të mëtejshme. Dr Duane Mellor, nga Universiteti Aston, tha:

Ëmbëlsuesit pa sheqer nuk ofrojnë gjithmonë deficitin e energjisë që mund të pritet të ndihmojë në kontrollin e peshës. Ndoshta është më mirë të mos rrini me sheqerna për të shmangur ëmbëlsuesit, përgjigja është të përpiqeni të reduktoni marrjen e sheqerit. Për disa kjo mund të përfshijë përdorimin e sasive të vogla të ëmbëltuesve në ushqime dhe pije si një mënyrë për të reduktuar marrjen e përgjithshme të sheqerit.

Kjo vjen pasi eksperti zbuloi ndarjen minutë pas minute mbi atë që ndodh me trupin tuaj kur pini një kola dietike. Në dhjetë minutat e para, acidi nga pija mund të sulmojë dhëmbët tuaj dhe në 60 minuta, ju mund të ndiheni më të etur se më parë.