Bota

Danimarka do të zgjasë rekrutimin ushtarak tek gratë dhe vajzat!

Danimarka ka njoftuar planet për të zgjatur rekrutim ushtarak për gratë për herë të parë dhe për të rritur kohën standarde të shërbimit.

Ajo gjithashtu njoftoi se dëshiron të rrisë buxhetin e saj të mbrojtjes me gati 6 miliardë dollarë në pesë vitet e ardhshme për të përmbushur objektivat e NATO-s.

“Ne nuk riarmatosemi sepse duam luftë. Ne po riarmatosemi sepse duam ta shmangim atë”, tha kryeministri Metter Frederiksen.

Duke zbuluar reformat të mërkurën, zonja Frederiksen u shpreh më tej se qeveria po kërkonte të arrinte “barazi të plotë midis gjinive”.

Ndërkohë, ministri i Mbrojtjes Troels Lund Poulsen tha se duhet të ketë barazi të plotë gjinore.

“Rekrutimi më i fuqishëm, duke përfshirë barazinë e plotë gjinore, duhet të kontribuojë në zgjidhjen e sfidave të mbrojtjes, mobilizimin kombëtar dhe menaxhimin e forcave tona të armatosura”.

Gratë në vendin skandinav tashmë mund të bëhen vullnetare për shërbimin ushtarak. Qeveria planifikon të prezantojë rekrutim femrash nga viti 2026, duke e bërë atë vetëm vendin e tretë evropian, krahas Norvegjisë dhe Suedisë, që kërkon që gratë të shërbejnë në forcat e armatosura. Ai gjithashtu thotë se shërbimi i rekrutimit do të zgjatet nga katër në 11 muaj si për burrat ashtu edhe për gratë, sipas BBC.

Vitin e kaluar shërbimin ushtarak e kanë kryer 4700 persona, nga të cilët rreth 25% janë gra. Ky numër do të rritet në 5000 në vit. Forcat e armatosura të Danimarkës aktualisht numërojnë rreth 20,000 personel aktiv, duke përfshirë rreth 9,000 trupa profesionistë.

Vendi, i cili ka një popullsi totale prej afro gjashtë milionë banorësh, po rrit gjithashtu shpenzimet e tij ushtarake nga 1.4% aktuale e PBB-së në 2% për të përmbushur objektivat e vendosura nga aleanca ushtarake e NATO-s.

Vitin e kaluar, ligjvënësit votuan për të shfuqizuar një festë publike të pranverës për të rritur shpenzimet për ushtrinë.

Danimarka ka qenë një nga mbështetësit më të vendosur të Ukrainës, duke i ofruar asaj armë dhe fonde të avancuara, si dhe duke trajnuar pilotët ukrainas në aeroplanët luftarakë F-16 të prodhuar nga SHBA.

Dy vende nordike, Finlanda dhe Suedia, i janë bashkuar kohët e fundit NATO-s, pasi aleanca po forcon mbrojtjen e saj në Evropë pas pushtimit rus të Ukrainës.