Art & Kulturë

Dashuria është për të gjithë! Shkrimtarët modernë të romancës po thyejnë barrierat për ta treguar atë!

Sipas çdo standardi, Shirley Hailstock është një yll i shkrimit të romancave. Jo vetëm që ajo ka shkruar më shumë se tre duzina romane dhe novela, ajo ka fituar dhjetëra çmime, ka shkruar libra më të shitur dhe më parë ka kryesuar organizatën kryesore profesionale të industrisë së romancës. Natyrisht, ajo merr falenderime dhe dedikime nga fansat dhe ka një letër nga viti 1999 që ajo nuk e ka harruar.

Letra u bë virale në vitin 2019, duke bërë xhiron e saj në komunitetin e romancës në internet. Shumë ishin të tronditur, madje të tërbuar. Më shumë se 20 vjet më vonë, zhanri i romancës, një nga fituesit më të mëdhenj të parave në botime, është në dukje më i larmishëm se kurrë. Romanet e dashurisë për homoseksualët  janë bërë më të shiturit dhe kopertinat me dashamirës të të gjitha racave dhe formave janë ekspozita në librari.

Industria e romaneve romantike ka bërë hapa të vegjël

Kjo nuk do të thotë se industria e romancës nuk ka ndryshuar fare që kur Hailstock mori atë letër. Kur ajo filloi të lexonte për herë të parë këtë zhanër, protagonistët ishin në mënyrë të dyshimtë të rinj dhe gjithmonë dukej se ishin në ndjekje të burrave të moshuar dhe marrëdhëniet e tyre të dyshimta. Rrëfimet që paraqesin forma të dyshimta pëlqimi dhe situata abuzive ishin gjithashtu të njohura në vitet 1980 dhe 1990, veçanërisht në romanet historike dhe librat e vjetër prireshin të ishin më eufemistë për seksin.

Kur njerëzit me ngjyrë hynë në faqet e hershme të romancës, ata shpesh idealizoheshin. Një nga romanet më të njohura romantike të kohës së tij, “Sheiku” i E. M. Hull, botuar në vitin 1919. Ai është i mbushur me stereotipe orientaliste dhe fillon me sheikun e njëjtë që rrëmben dhe dhunon personazhin kryesor. Dy vjet pasi libri më i shitur u publikua, ai vazhdoi të bëhej i famshëm.

Botimet tradicionale kanë parë se audienca për romanet e dashurisë nuk janë vetëm gra të bardha. Kjo nuk do të thotë se romancat dhe romancat LGBTQ me njerëz me ngjyrë nuk ekzistonin më parë. Por tani, botuesit si HarperCollins, Macmillan dhe Penguin Randomhouse, po investojnë në krijimin e këtyre librave. Koch, nga “The Ripped Bodice”, vuri në dukje se seksioni LGBTQ i dyqanit të saj ka pothuajse ka shitur të gjitha romanet që ka krijuar vetë dhe të paktën gjysmat që janë nga botuesit e tjerë. Në shtatë vitet që ajo ka shitur libra dhe këtë gjë ajo e cilëson si përparim.

Por ka ende një rrugë të gjatë për të bërë

Shoqëria ka ndryshuar, duke kërkuar llogaridhënie dhe përfshirje nga të gjitha anët e kulturës. Dhe industria botuese është një industri si çdo tjetër, me shqetësim për fundin e saj. Kjo e bën të rëndësishëm perceptimin publik. Industria sapo ka filluar të përfshijë një spërkatje diversiteti dhe përfshirjeje në ofertat e saj, por seria e ngjarjeve ushtroi presion mbi liderët e romancës. Një spërkatje nuk ishte e mjaftueshme, pasi shumë shkrimtarë dhe lexues donin një valë të plotë të këtyre temave në libra. Tani ju mund të lexoni një romancë të re historike LGBTQ çdo javë dhe të mos mbeteni pa libra.