Bota

Dezinformini mbi luftën Izrael-Hamas, kompania Meta do shqyrtojë trajtimin e video-ve!

Bordi i pavarur i kompanisë Meta do të shqyrtojë trajtimin e dy videove që përfshijnë marrjen e pengjeve në Izrael dhe një bombardim në Gaza. Në njërin nga rastet që do të shqyrtohej nga Bordi Mbikëqyrës, Meta hoqi një video në Instagram që tregonte pasojat e një shpërthimi në spitalin al Shifa në qytetin e Gazës, ku përfshiheshin fëmijë të plagosur dhe të vdekur.

Një mbishkrim në video pretendonte se spitali ishte shënjestruar nga “pushtimi uzurpues”, një referencë e dukshme për ushtrinë izraelite, tha bordi. Spitali, objekti më i madh mjekësor në Gaza, ka qenë në qendër të akuzave për krime lufte nga të dyja palët e konfliktit. Meta rivendosi përmbajtjen me një ekran paralajmërues pasi bordi zgjodhi çështjen për shqyrtim, raporton Sky News.

Rasti tjetër përfshin një video në Facebook që tregon një grua duke iu lutur rrëmbyesve të saj që të mos e vrisnin ndërsa ajo përzënë me një motoçikletë.

Titulli u kërkoi njerëzve të rrisin ndërgjegjësimin për atë që ndodhi më 7 tetor, tha bordi. Meta fillimisht hoqi videon, por e ndryshoi vendimin e saj disa javë më vonë në përgjigje të tendencave rreth asaj se si po shpërndaheshin videot e rrëmbimit të pengjeve.

Rastet do të jenë të parat që përdorin një mekanizëm të ri të rishikimit të përshpejtuar, të shpallur në fillim të këtij viti që kërkon që Bordi Mbikëqyrës të marrë vendime brenda 30 ditëve. Vendimi për të marrë përsipër rastet vjen pasi platformat e mediave sociale janë përmbytur me përmbajtje të dhunshme, urrejtjeje dhe mashtruese në lidhje me konfliktin Izrael-Hamas.

Kompania është përballur me akuza se po shtypte shprehjet e mbështetjes për palestinezët që jetonin nën përgjigjen ushtarake të Izraelit në Gaza.