Bota

Dorëhiqet nga posti, ministrit britanik nuk i del rroga për të paguar hipotekën!

Një deputet konservator britanik, George Freeman, ka dhënë dorëheqjen si ministër, pasi nuk kishte mundësi të paguante hipotekën e tij me një pagë prej 118,300 £.

Freeman dha dorëheqjen si ministër i Shkencës në muajin nëntor, por vetëm tani ai zbuloi përmes një shkrimi në blogun e tij se u tërhoq “për shkak se kredia ime rritet këtë muaj nga 800 në 2000 paund, shumë të cilën nuk mund ta përballoja me një pagë ministrore”.

Downing Street tha se nuk kishte “nuk kishte plane për të ndryshuar qasjen tonë ndaj pagave ministrore”, raporton BBC.

“Ne jemi në rrezik ta bëjmë politikën diçka që vetëm donatorët e fondeve mbrojtëse, mjekët e rinj spin dhe sindikalistët e dështuar mund ta përballojnë”, tha deputeti  konservator britanik i cili dha dorëheqjen mes riorganizimit të kabinetit të Rishi Sunak.

Deputet i Norfolk-ut që nga viti 2010, mbajti poste ministrore në qeveritë e njëpasnjëshme konservatore. Ai mori 7,920 £ kur u largua nga qeveria e Boris Johnson në korrik 2022, përpara se të kthehej në rolin e tij si ministër i shkencës nën Sunak, rreth 16 javë më vonë, sipas analizës Laburiste.

Ministrat nën moshën 65 vjeç kanë të drejtën e një pagese për humbjen e detyrës që arrin në një të katërtën e pagës së tyre ministrore nëse largohen nga detyra dhe nuk emërohen në një të ri brenda tre javësh.

Freeman, i cili kaloi më shumë se një dekadë në sektorët e shkencave të jetës dhe teknologjisë përpara se të hynte në Parlament, do të jetë në gjendje të fitojë më shumë para jashtë qeverisë.

Përveç pagës si deputet prej 86,584 £, ai është i lirë të marrë punë të dyta, duke iu nënshtruar miratimit nga mbikëqyrësi kundër korrupsionit, Komiteti Këshillimor për Emërimet e Biznesit.

Ai po ashtu theksoi gjithashtu taksën që roli i tij ministror kishte marrë mbi të dhe familjen e tij.

“Isha aq i rraskapitur, i dëshpëruar dhe i dëshpëruar sa po filloja të humbisja frymën e papërmbajtshme të optimizmit, përpjekjes, punës në grup dhe përparimit, të cilat janë bazat e arritjeve njerëzore. Fëmijët e mi kanë paguar një çmim shumë të lartë për zgjedhjen e karrierës së tyre.Qeveria është një zonjë mizore. Politika moderne është një shesh lojërash e egër. Është koha për të përparuar, për të bërë gjërat që ndiej, ato të cilat më është dashur t’i neglizhoj deri tani. Siç tha gruaja ime (e dytë) një ditë më parë, unë nuk jam 26, 36 ose 46 vjeç. Tani jam 56. Gati 57. Tre gurë mbipeshë, 30 vjet më i varfër”, tha ai.
Ai tha se do të kandidojë për rizgjedhje në zgjedhjet e përgjithshme të këtij viti, por tha: “duket sikur do të kemi një qeveri laburiste”

Partia Konservatore kishte “kaluar një periudhë trazirash vullkanike” dhe “nuk dukej si një parti e përkushtimit të unifikuar ndaj burimeve të rinovueshme të qëllimshme”, tha Freeman.

“Është e drejtë që ne të sigurohemi që paga e ministrive të reflektojë situatën më të gjerë fiskale”, tha ai.