Lifestyle

E keni përdorur komplet gabim batanijen elektrike tërë këtë kohë, ja gjërat që duhet të shmangni!

Batanijet elektrike janë një element kryesor tek të moshuarit, por ato po bëhen një trend në rritje edhe tek të rinjtë. Por familjet duhet të jenë të vetëdijshme për rreziqet që vijnë nga përdorimi i pajisjes, veçanërisht nëse nuk po e përdorni siç duhet. Nëse i përdorni gabimisht, mund ta rrezikoni veten nga goditja elektrike dhe shtëpinë tuaj në rrezik zjarri.

Batanijet elektrike janë bërë një blerje e domosdoshme për shumë njerëz, pasi ato janë një mënyrë më e lirë për t’u ngrohur në vend që të mbështeteni në ngrohjen qendrore. Ngrohja e vetes dhe jo e gjithë shtëpisë suaj është më kosto efektive për ata që shqetësohen për rritjen e faturave të energjisë.Batanijet kushtojnë mesatarisht nga rreth 30 £ deri në 100 £, në varësi të modelit që zgjidhni.

Shumë i lidhin këto pajisje me pensionistët, por ky nuk është më rasti. Të rinjtë tani kanë më shumë gjasa të përdorin batanijet elektrike si një burim alternativ nxehtësie, sipas Electrical Safety First. Në fakt, të rinjtë tani kanë tre herë më shumë gjasa të përdorin një batanije elektrike sesa të moshuarit, thotë organizata për sigurinë elektrike.

Por ka një sërë rreziqesh për të cilat shumë përdorues për herë të parë mund të mos jenë të vetëdijshëm. Lesley Rudd, shefi ekzekutiv i Electrical Safety First ka thënë se është e domosdoshme që njerëzit të bëjnë “gjithçka që munden për të qëndruar të sigurt elektrikisht”. Këto janë gjashtë gjërat që duhet të shmangni kur përdorni batanijen tuaj elektrike:

Mos e palosni

Ata që kanë pajisjen e përshtatshme të ngrohjes duhet ta rrotullojnë gjithmonë batanijen e tyre në vend që ta palosin atë. Kjo është për shkak se me kalimin e kohës palosja mund të dobësojë instalimet elektrike në batanije. Nëse nuk keni hapësirë për të ruajtur batanijen, ajo mund të lihet në shtrat gjatë gjithë vitit, sipas Electrical Safety First. Lesley tha:

Shumë prej nesh janë fajtorë që i palosim batanijet për t’i hequr ato, por me kalimin e kohës do të stresoheni dhe do të dobësoheni ose do të vishni telat që ngrohin batanijen duke i lënë ato të tretur, të ekspozuar ose të prekshëm ndaj nxehjes së tepërt. Rrotulloni batanijen tuaj në vend të kësaj, në këtë mënyrë do të zvogëloni mundësinë për ta dëmtuar atë ose për të shkaktuar zjarr.

Shmangni prizat zgjatuese

Përdorimi i batanijes tuaj elektrike me një prizë zgjatuese është një jo e madhe. Kjo për shkak se rrit rrezikun e mbingarkesës së qarkut dhe kjo mund të shkaktojë zjarr elektrik.

Fikeni kur flini

Rekomandohet që të mos flini me batanije elektrike. Nëse lihet e ndezur për një kohë të gjatë, batanija mund të mbinxehet dhe të shkaktojë djegie të rënda. Batanijet elektrike janë krijuar vetëm për të ngrohur paraprakisht shtratin tuaj. Batanijet dhe jastëkët që keni në shtrat, do t’ju ndihmojnë të kapni nxehtësinë dhe t’ju mbajnë ngrohtë gjatë gjithë natës. Në këtë mënyrë, nuk do të përfundoni duke u ftohur lehtë gjatë gjithë natës kur jeni në gjumë.

Nëse jeni shtatzënë ose përpiqeni të mbeteni shtatzënë, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon që të mos përdorni batanije elektrike. Nëse vuani nga diabeti, mjeku mund t’ju këshillojë gjithashtu kundër tij. Kjo është për shkak se diabeti mund të shkaktojë një ndërlikim të quajtur neuropati, ose dëmtim nervor. Kur kjo ndodh, ju mund të mos jeni në gjendje të ndjeni se sa e nxehtë është në të vërtetë batanija elektrike dhe mund të digjni veten.

Mbajeni shishen tuaj të ujit të nxehtë larg batanijes

Dihet se uji dhe energjia elektrike janë një përzierje vdekjeprurëse. Kjo është arsyeja pse është e domosdoshme ta mbani shishen tuaj të ujit të nxehtë sa më larg batanijes elektrike. Dhe nëse derdhni një pije ose ndonjë ujë në pajisje, fikeni atë dhe hiqeni menjëherë nga priza. Lesley tha:

Nëse uji bie në kontakt me ndonjë nga elementët, rrezikoni goditje elektrike. Në shenjën e parë të çngjyrosjes ose shenjave të djegies, ndaloni menjëherë përdorimin e batanijes tuaj, ajo mund të dëmtohet dhe rrezikon një zjarr.

Disa hedhëse elektrike mund të lahen në makinë, por është jetike të siguroheni që këto pajisje të jenë plotësisht të thata përpara se të ndizen përsëri.