Bota

E mistershme, një gibon që jetonte vetëm në një kopsht zoologjik arriti të lindte, por si shpjegohet ky fenomen?!

Kujdestarët japonezë të kopshtit zoologjik besojnë se kanë zgjidhur misterin se si një gibon mbeti shtatzënë pavarësisht se jetonte vetëm në kafazin e saj. Momo, një gjibon me duar të bardha 12-vjeçare, tronditi rojet e saj në Kopshtin Zoologjik dhe Kopshtin Botanik Kujukushima në Nagasaki në shkurt 2021, kur lindi pavarësisht se nuk kishte asnjë shoqëri të njohur mashkullore.

Tani dy vjet më vonë, pas një testi të ADN-së mbi foshnjën e saj, kopshti zoologjik ka gjetur se kush është babai dhe madje ka një teori se si çiftëzohen gibbons. Testi tregoi se babai ishte Itō, një gibon i shkathët 34-vjeçar, i cili ishte në një rrethim ngjitur me Momo-n rreth kohës që ajo mbeti shtatzënë. Kopshti zoologjik i tha CNN të premten se besonte se Momo dhe Itō kishin arritur të çiftëzoheshin përmes një vrime të vogël në një pllakë çeliku midis rrethimeve të tyre. Vrima kishte një diametër rreth 9 milimetra.

Foshnja majmun, i cili ende nuk është emëruar, tani peshon rreth 2 kilogramë dhe po rritet shëndetshëm nën vëmendjen e dashur të Momo-s, tha kopshti zoologjik. Hideki Hisano, zëvendësdrejtor i kopshtit zoologjik, u shpeh:

Është një jetë e çmuar e lindur në botë, ne do të vazhdojmë të kujdesemi mirë për të dhe të shpresojmë që ai të jetojë një jetë të gjatë të shëndetshme.

Gibbons janë ndër majmunët më të vegjël, por ata kanë zëra të lartë këndimi që janë zhvilluar në një gjuhë të përpunuar dhe mund të lëkunden nga dega në degë me shpejtësi deri në 35 milje në orë. Ka dhjetëra lloje gibonësh që janë vendas në pjesë të Azisë, duke filluar nga India verilindore në Kinë dhe deri në arkipelagun e Borneos. Popullsia e gibonëve të shkathët në natyrë ka ardhur duke u zvogëluar dhe ato janë renditur si specie të rrezikuara në Bashkimin Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës, sepse habitati i tyre kërcënohet nga aktivitetet njerëzore si shpyllëzimi, minierat dhe ndërtimi i rrugëve.