Health & Beauty Lifestyle

Ecni 3 minuta çdo gjysmë ore nëse doni të mbani nën kontroll këtë sëmundje!

Periudhat e gjata të qëndrimit ulur mund të jenë të dëmshme për shëndetin tonë, edhe nëse ushtroheni rregullisht. Ecja me intensitet të lehtë për 3 minuta çdo 30 minuta mund të ndihmojë njerëzit me diabet të tipit 1 të menaxhojnë nivelet e sheqerit në gjak, sipas një studimi. Diabeti i tipit 1 është një gjendje kronike në të cilën pankreasi prodhon pak ose aspak insulinë.

Marrja e pushimeve të shkurtra nga koha e qëndrimit ulur e njohur edhe si ‘snacking aktiviteti’ është një mënyrë e thjeshtë dhe pa kosto për të ulur nivelet mesatare të sheqerit në gjak, krahasuar me qëndrimin ulur pa ndërprerje dhe gjithashtu për të reduktuar potencialisht rrezikun e ndërlikimeve të ardhshme.

Dr Elizabeth Robertson, Drejtoresha e Kërkimeve, nga Diabetes UK tha:

Për njerëzit me diabet të tipit 1, menaxhimi i niveleve të sheqerit në gjak çdo ditë dhe jashtë është i pamëshirshëm. Të qenit fizikisht aktiv është i rëndësishëm në menaxhimin e gjendjes, por futja e ushtrimeve në rutinën tuaj të përditshme mund të jetë sfiduese, madje edhe ata që ushtrojnë shpesh shpesh mund të shpenzojnë një shumë kohë ulur ose shtrirë.

Robertson sugjeroi të bëni një ndryshim të thjeshtë dhe praktik  të tillë si marrja e telefonatave gjatë ecjes ose vendosja e një kohëmatësi për t’ju kujtuar të bëni pushime  për të shmangur qëndrimin ulur për periudha të gjata.
Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se ndërprerja e periudhave të qëndrimit ulur me shëtitje të shkurtra dhe të shpeshta mund t’i ndihmojë njerëzit me diabet të tipit 2 të ulin nivelet e sheqerit në gjak dhe rrezikun e komplikimeve.

Kjo ndodh sepse të qenit aktiv mund të rrisë sasinë e glukozës (sheqerit) të përdorur nga muskujt dhe mund të ndihmojë trupin të përdorë insulinën në mënyrë më efektive. Por deri më tani nuk dihej nëse njerëzit me diabet të tipit 1 mund të shihnin të njëjtat përfitime. Për të kuptuar, ekipi rekrutoi 32 pjesëmarrës, të cilëve, gjatë një seance, iu kërkua të qëndronin ulur për plot shtatë orë. Gjatë tjetrës, ata e ndërprenë kohën e tyre të ulur me tre minuta me intensitet drite duke ecur çdo 30 minuta.

Pjesëmarrësit mbanin një monitor të vazhdueshëm të glukozës (CGM) për të gjurmuar nivelet e sheqerit në gjak për një periudhë 48-orëshe gjatë dhe pas çdo seance ulur. Pushimet e rregullta në ecje rezultuan në nivele mesatare më të ulëta të sheqerit në gjak. E rëndësishmja, pushimet nga qëndrimi ulur gjithashtu nuk rritën nivelet e ulëta të sheqerit në gjak  një dukuri e zakonshme me llojet më tradicionale të aktivitetit fizik dhe ushtrimeve.