Sport

FIFA reagon për lajmet e shumta rreth kartonit blu që do të futet në futboll…

Shtëpia botërore e futbollit, FIFA ka lëshuar një deklaratë për futjen e kartonit blu pas lajmeve të publikuara të ditët e fundit. The Telegraph pohoi se një nga ndryshimet më të mëdha të gjykimit do të ndodh, me kartonët blu që do të jepeshin për faulle cinike dhe mospajtim të vendimit pasi morën vulën e miratimit nga ligjvënësit e futbollit IFAB. Raporti thoshte se testet do të kryheshin fillimisht në nivelet më të ulëta të futbollit, me ata që u tregohet një karton blu do të merrnin një largim 10-minutësh nga loja. Dy kartonë blu në të njëjtën lojë do të rezultonin me një karton të kuq dhe menjëherë pati shumë zëra se cilat skuadra dhe lojtarë do të prekeshin më shumë. Por, FIFA ka lëvizur për të sqaruar se kartonët blu nuk do të shpërndahen ende në të gjithë bordin dhe tha se raportet ishin “të parakohshme”, teksa deklaroi gjithashtu se kjo çështje do të diskutohet më tej në muajin e ardhshëm.

“FIFA dëshiron të sqarojë se raportet për të ashtuquajturin ‘karton blu’ në nivelet elitare të futbollit janë të pasakta dhe të parakohshme”. Çdo provë e tillë, nëse zbatohet, duhet të kufizohet në testime në një mënyrë të përgjegjshme në nivele më të ulëta, një pozicion që FIFA synon ta përsërisë kur kjo pikë e rendit të ditës të diskutohet në AGM të IFAB më 2 mars”, thuhet në njoftim.

Zbatimi i kartonëve blu do të synojë të shtrëngojë më tej abuzimin ndaj gjyqtarëve, si dhe të sigurojë një dënim më të rëndë për faullet taktike si ndërhyrja ‘famëkeqe’ nga Giorgio Chiellini ndaj Bukayo Saka në finalen e Euro 2020. Federata e Futbollit e Anglisë po shqyrton mundësinë e vullnetarizmit në garat e FA Cup të sezonit të ardhshëm për testim nëse faza e parë e provave do të jetë e suksesshme.